cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Rusia sancționează 31 de companii energetice occidentale. Multe sunt ale Gazprom Germania, inclusiv principalul importator de gaze pentru România

12 mai, 2022

Ca represalii la sancțiunile Occidentului, Rusia a impus sancţiuni împotriva a 31 de companii energetice din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, inclusiv principalul importator de gaze pentru România, WIEE România.

Majoritatea companiilor sancționate aparţin Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus, pe care statul german a plasat-o sub controlul său din cauza importanţei sale strategice și în condițiile incertitudinilor privind viitorii proprietari, potrivit AFP și Agerpres.

WIEE România este controlată de Gazprom Schweiz, care este la rândul său controlată de Gazprom Germania.


„Guvernul german şi Agenţia Federală a Reţelelor, în calitate de administratori ai Gazprom Germania, sunt deja în curs de a lua măsurile de precauţie necesare şi se pregătesc pentru diverse scenarii”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei de la Berlin, citat de Reuters. Aprovizionarea cu gaze este în prezent garantată şi verificată constant, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Marile încurcături ale caracatiței Gazprom

Sancțiunile impuse de Rusia includ interdicţia de tranzacţii şi de intrare în porturile ruseşti a navelor care au legături cu companiile vizate.

Sancţiunile vizează şi EuRoPol GAZ S. A., proprietarul părţii poloneze a gazoductului Yamal-Europa, dar cele mai multe companii fac parte din încrengătura de filiale controlate de Gazprom Germania.

Unele diin companiile din rețeaua Gazprom sunt operatori ai unor infrastructuri importante pentru depozitarea gazelor şi a carburanţilor în Germania, iar Gazprom Germania are la rândul său filiale în Regatul Unit, Elveţia şi Cehia.


Guvernul german a decis să preia administrarea Gazprom Germania, după ce a aflat despre intenţia de achiziţionare a acesteia de către entităţi cu „origini incerte”.

În 1 aprilie s-a aflat că Guvernul Germaniei ia în considerare naționalizarea prin expropriere a filialelor locale ale Gazprom şi Rosneft pe fondul creșterii tensiunilor legate de securitatea aprovizionării cu gaze, respectiv carburanți.

A doua zi, Gazprom a anunțat că renunță la afacerile din Germania, fără să spună și cui va transfera proprietatea, iar în 5 aprilie Guvernul german a anunțat că va prelua temporar filiala Gazprom Germania.

Agenţia Federală a Reţelelor din Germania va administra Gazprom Germania până la 30 septembrie.

Germania se află în situația delicată de a condamna agresiunea rusă în Ucraina, pe de o parte, și – pe de altă parte, de a găsi cât mai curând alternative la gazul rusesc, de care depinde economia germană, și de rezista presiunilor de renunțare la livrările Gazprom.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: