luni

22 aprilie, 2024

2 aprilie, 2022

Grupul rus Gazprom a anunţat vineri că va ieşi din afacerile pe care le are în Germania, anunță Reuters.

Anunțul a apărut la scurt timp după ce cotidianul german Handelsblatt a publicat un articol conform căruia Ministerul german al Economiei analiza posibilitatea de a expropria subsidiarele Gazprom şi Rosneft din Germania.

Kremlinul a avertizat vineri că o astfel de măsură ar constitui o încălcare a legislaţiei interaţionale.


Pe de altă parte, Comisia Europeană a confirmat că a demarat o anchetă împotriva companiei Gazprom pentru abuz de poziție dominantă, iar în cadrul acestei investigații a efectuat inspecții surpriză la birourile din Germania ale gigantului rus.

(Citește și: ”Percheziții la sedii Gazprom din Berlin”)

Deocamdată nu este clar cum anume va afecta această decizie livrările de gaze ruseşti, de care Germania depinde în proporție de aproximativ 40 la sută din necesarul său, precizează Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat joi un decret conform căruia exporturile de gaze naturale ruseşti trebuie plătite în ruble. UE a respins această modificare a prevederilor contractuale iar ministrul german al Economiei a avertizat că nu va fi „şantajat” de Putin.

Moscova a insistat că noul sistem de plată intră în vigoare de la 1 aprilie, și că statul rus nu va mai livra gaze la export dacă nu îi este respectată cererea. În ciuda acestui ultimatum, Rusia nu a oprit furnizarea gazelor către Europa.

Ce activitate are Gazprom Germania


Gigantul energetic controlat de statul rus a precizat vineri că şi-a încheiat participaţia la firma Gazprom Germania GMBH şi la activele sale, inclusiv Gazprom Marketing & Trading Ltd. Compania rusească nu a oferit alte detalii sau explicaţii.

Firma Gazprom Germania are sediul la Berlin şi singurul său acţionar este Gazprom Export, o subsidiară deţinută în totalitate de grupul Gazprom. Această entitate germană are subsidiare în mai multe ţări precum Elveţia şi Cehia.

Printre principalele sale domenii de afaceri sunt stocarea, tranzacţionarea şi furnizarea de gaze naturale şi combustibili pentru transportul rutier şi sectorul de shipping, controlând o reţea de benzinării în Germania şi Cehia.

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall, precizează Agerpres.hipo.ro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: