17 septembrie, 2015

Kerry-Lavrov
John Kerry şi Sergei Lavrov

Administraţia Obama a anunţat miercuri că analizează propunerea formulată de Rusia, care a avansat ideea unor convorbiri militare legate de situaţia din Siria, transmite Reuters.

Secretarul de Stat John Kerry a anunţat că a discutat deja cu Casa Albă şi cu Pentagonul despre propunerea Kremlinului, formulată în cadrul unei convorbiri telefonice recente a secretarului de stat cu ministrul de Externe rus Sergei Lavrov.

John Kerry nu a oferit detalii ale propunerii, dar a sugerat că eventualele discuţii ar viza o posibilă înţelegere că avioanele SUA şi Rusiei care efectuează zboruri în Siria nu se vor angaja în confruntări directe, în condiţiile în care inamicul comun este Statul Islamic.

Temerile militarilor americani


Întrebat dacă prezenţa militară sporită a Rusiei în Siria ar putea reprezenta un pericol pentru avioanele coaliţiei, generalul de armată Lloyd Austin, comandantul forţelor armate ale SUA în regiune, a declarat miercuri în cadrul unei audieri în Senatu că „există cu siguranţă această posibilitate”, în condiţiile în care ambele forţe operează în acelaşi spaţiu tactic.

Christine Wormuth, subsecretar al Apărării, a afirmat că, în condiţiile în care forţele ruseşti vor începe zboruri tactice din baza aeriană siriană în care a concentrat echipamente, ar fi obligatoriu de stabilit un mecanism de coordonare al acţiunilor.

Manevrele militare ale Moscovei complică planurile americane

Secretarul de Stat Kerry a afirmat miercuri că ministrul Lavrov l-a asigurat că Rusia este preocupată să lupte împotriva militanţilor Statului Islamic în Siria, însă, potrivit Reuters, John Kerry a precizat că are rezerve faţă de aceste afirmaţii, în condiţiile în care tipurile de aeronave şi de echipamente pe care Moscova le-a trimis în regiune „ridică semne de întrebare”.

Washingtonul a încercat să convingă Moscova să se alăture eforturilor care vizează o tranziţie de putere politică în Siria, regimul Assad urmând să fie înlocuit cu un guvern de tranziţie. Manevrele militare ale Rusiei au complicat aceste eforturi.


Asupra Moscovei se exercită presiuni internaţionale pentru a-şi explica intenţiile care stau în spatele creşterii semnificative a prezenţei militare în Siria.

Situaţia tactică din teren

syria-mapSituaţia din teren se complică pe zi ce trece- potrivit The Guardian, miercuri, un important convoi de vehicole ruseşti a fost observat în centrul Siriei, confirmând speculaţiile că Moscova preia de la preşedintele Assad coordonarea războiului civil.

Potrivit The Guardian, convoiul, alcătuit din vehicole blindate şi camioane care transportau militari ruşi, a plecat din Latakia (acolo unde forţele ruseşti extind pistele aeroportului din localitate şi construiesc hangare pentru avioanele care au început să sosească începând cu luna august) şi se îndrepta spre localitatea Hama.

Implicarea armatei ruse în Siria survine într-un moment critic pentru preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, care începând cu 2013 a cedat din ce în ce mai mult controlul asupra teritoriului naţional. Rusia este un aliat tradiţional al regimului Assad, până recent însă singurul ajutor acordat fiind limitat la vânzarea de arme şi trimiterea de consultanţi militari.

Armata siriană colaborează şi cu forţe militare ale aliaţilor din regiune- Iran şi Hezbollah.

Grupul militanţilor libanezi Hezbollah, grup care are ca obiectiv principal lupta împotriva Israel, a trimis în Siria, potrivit estimărilor experţilor, câteva sute de soldaţi, care conduc armata siriană în multe zone din Siria.

Luptătorii HezbollahIt sunt concentaţi în principal în localitatea Zabadani, acolo unde grupul Ahrar al-Sham, puternic opozant al regimului Assad, încearcă să păstreze controlul asupra zonei.

O posibilă explicaţie a manevrelor militare ruseşti o poate constitui faptul că armatele rebelilor forţează cucerirea zonelor de litoral, iar intrarea acestora în zona Latakia pune în pericol baza navală din Tartus, controlată în ultimii 50 de ani de Rusia.

Analist american: Putin nu a convins Lumea arabă

Analistul David Butter, specializat în problemele Orientului Mijlociu, profesor asociat la Chatham House, a explicat pentru publicaţia The Guardian substratul propunerii avansate SUA de Sergei Lavrov.

„Vladimir Putin încearcă să convingă că este capabil să furnizeze o bază de cooperare între Rusia, SUA, Europa şi lumea arabă, o strategie globală şi regională cu scopul de a opri ascensiunea Statului Islamic. Ştim însă că Vladimir Putin a discutat cu mulţi lideri arabi, poate încercând să convingă că Rusia şi Lumea arabă ar trebui să conlucreze pentru distrugerea SI şi pentru diminuarea influenţei iraniene, evitând răspunsuri tranşante în ceea ce priveşte viitorul lui Assad. Saudiţii i-au spus clar că nu-i interesează acest plan”, afirmă David Butter.

Oficiali de rang înalt de la Moscova au transmis repetat omologilor din lumea arabă că actuala poziţie faţă de problemele din regiune este un rezultat direct al intervenţiei americane din Libia, din 2011, pe care Kremlinul a perceput-o drept o ameninţare la adresa intereselor sale din regiune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: