Cea mai mare companie petrolieră rusă, Rosneft, controlată de guvernul Rusiei, a preluat controlul celei mai importante conducte petroliere prin care se derulează exportul din Regiunea Autonomă Kurdă din Irak.
Rosneft a anunţat vineri că va deţine o cotă de 60% din proiect, iar 40% va rămâne companiei locale KAR Group, care exploatează conducta în prezent, potrivit unui acord semnat de cele două părți, citat de Reuters.
Astfel, Rusia îşi sporeşte influenţa în Orientul Mijlociu, iar ofensiva economică are loc pe fondul tensiunilor dintre Regiunea Autonomă Kurdă („Kurdistanul irakian”) şi autorităţile centrale de la Bagdad, după un referendum contestat privind independenţa celei dintâi.
Totodată, ştirea vine în contextul declaraţiilor preţedintelui rus Vladimir Putin, potrivit căruia sancţiunile adoptate de Congresul SUA ar avea scopul de a scoate Rusia de pe piaţa energetică europeană. SUA susţine guvernul de la Bagdad.
Miercuri, Rosneft anunțase un alt acord cu autorităţile kurde, în urma căruia va investi până la 400 de milioane de dolari în cinci perimetre petroliere, în care a achiziţionat 80% din drepturi.
Joi, ministerul irakian al petrolului a precizat că orice acord în domeniul petrolier trebuie încheiat doar cu guvernul de la Bagdad, iar ministrul Jabbar al-Louaibi a acuzat firmele care negociază direct cu regiunea autonomă Kurdistan de „amestec flagrant în treburile interne” ale Irakului.
Directorul general al Rosneft, Igor Secin, a replicat că autoritățile kurde și cele centrale trebuie să-și rezolve singure problemele.
Pe de altă parte, Rosneft a împrumutat Regiunea Autonomă Kurdă cu 1,2 miliarde de dolari, credit garantat cu vânzările de petrol