joi

28 martie, 2024

26 februarie, 2020

Exercițiile militare ruse din ce în ce mai grandioase în Marea Neagră, completate de o iminentă criză a apei potabile în Crimeea și de dezvoltarea accelerată a industrie în apărare în peninsula ocupată de Rusia, indică faptul că situația de securitate din sudul Ucrainei se poate deteriora în curând, arată o analiză Euractiv.

În ianuarie 2020, președintele rus Vladimir Putin, a observat exercițiile navale din Marea Neagră la care au participat peste 30 de nave de război și unde a fost prezentată racheta hipersonică Kinzhal dexvoltată de Rusia.

În decembrie 2019, ministrul rus al apărării, Sergey Shoygu, a anunțat exercițile militare „Kavkaz 2020” care vor avea loc în septembrie.  „De data aceasa vor participa 100 de nave”, ceea ce ar constitui o acumulare fără precedent de forțe navale, a declarat pentru Euractiv Andriy Klymenko, un expert și jurnalist, citând surse privilegiate.


Andriy  Klymenko a fost pus în Rusia pe lista activă a teroriștilor și extremiștilor ruși care lucrează pentru Ucraina de la anexarea Crimeei în 2014.

Tensiunile din Marea Neagră se acumulează, în special de la începutul anului, când Rusia a emis un avertisment maritim prin care și-a delimitat și rezervat o zonă din nordul Mării Negre pentru exerciții navale de tragere. Aceasta se suprapune cu zona folosită în mod regulat de militarii ucraineni pentru propriile antrenamentele navale.

În același timp, navele comerciale au mari întârzieri din cauza inspecțiile rusești prelungite la ieșirea din Marea Azov (inspecția durează în medie 32,2 ore). Începând cu mai 2018, 968 de nave sub diverse pavilioane ale statelor UE au înregistrat asemenea întârzieri.

Experții avertizează în legătură cu un posibil nou conflict în Ucraina, provocat de nevoia Rusiei de a anexa noi teritorii vecine Peninsulei Crimeea pentru a asigura aprovizionarea cu apă potabilă a regiunii ocupate ilegal. Pe data de 5 februarie, autoritățile de ocupație au anunțat că dispun de rezerve de apă pentru doar 100 de zile.


Peninsula Crimeea are o lipsă istorică de apă potabilă, care era livrată înainte de anexarea produsă 2014 printr-un canal care trasporta apă din Nipru. În 2017, Ucraina a finalizat un baraj lângă localitatea Kalanchak, tăind aprovizionarea din această sursă.

Spre deosebire de problemele în aprovizionarea cu electricitate și gaze, care au fost rezolvate de Rusia prin instalarea de cabluri și conducte submarine ce traversează strâmtoarea Kerch, Moscova nu are soluții simple să asigure apă potabilă în regiune, afirmă experți citați de Euractiv.

Cea mai apropiată regiune rusească de Crimeea, Krasnodar, suferă la rândul ei de lipsa apei, debitul râului Kuban abia ajungând pentru nevoile agricole și industriale.

Lipsa de apă este amplificată de de nevoile zilnice ale celor 60.000 de militari rusi stabiliți pe peninsulă, precum și de industria chimică, mare consumatoare de apă.

”În acest context, trebuie să ne așteptăm la o escaladare generată de situația rezervelor de apă. O țină probabilă este barajul Kalanchak, pe care rușii l-ar putea ocupa rapid.  Apa din Crimeea va fi o carte pe care Putin o va juca”, afirmă experții consultați de Euractiv.

”Crimeea nu mai este de mult o problemă, este o amenințare”, afirmă Andriy  Klymenko, cu referire la faptul că în porturile Feodisia și Kerch se construiesc în acest moment 11 nave de luptă.

Experți militari și civili solicităadoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva industriei rusești a construcțiilor navale dar și a porturilor rusești folosite pentru a evita politica de nerecunoaștere a UE pentru Crimeea și Sevastopol.

Deocamdată, UE este divizată în chestiunea impunerii de noi sancțiuni- Vestul ezită în timp ce Statele Baltice și cele din Estul Europei susțin inițiativa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: