miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 mai, 2016

putin sisi
Vladimir Putin și Abdel Fattah al-Sisi

Rusia va acorda Egiptului un împrumut de 25 miliarde dolari, bani care vor finanța construcția și operarea unei centrale nucleare, anunță joi Reuters, care citează ziarul guvernamental din Egipt.

Egiptul și Rusia au semnat pe 19 noiembrie 2015 o înțelegere pentru construirea primei centrale nucleare egiptene, construcție finanțată de guvernul rus. La momentul semnării documentului nu a fost anunțată valoarea exactă a împrumutului, președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi afirmând doar că acesta urma să fie returnat în 35 de ani.

Egiptul va plăti o dobândă anuală de 3% iar plata ratelor va începe în 15 octombrie 2029, anunță Reuters, care mai precizează că împrumutul va fi utilizat pe o perioadă de 13 ani, între 2016-2028, iar partea egipteană va rambursa sumele utilizate din împrumut în 22 de ani, în 43 de rate.


Împrumutul acoperă 85% din valoarea estimată a costurilor totale, Egiptul urmând să finanțeze proiectul cu 15%.

Centrala nucleară va fi construită în Dabaa, regiune din nordul Egiptului pe care autoritățile o iau în calcul din 1980 pentru amplasarea proiectului nuclear. Acesta ar urma să fie finalizat până în anul 2022, iar primul dintre cele 4 reactoare ar putea începe să producă curent în 2024.

Egiptul, cu o populație de 90 de milioane și cu mari nevoi energetice, caută să își diversifice sursele de energie. În afara centralei nucleare, președintele Sisi discută construcția viitoare a unor parcuri eoliene și solare care să producă aproximativ 4.300 megawatti.

Egipt a anunțat recent descoperirea unui important zăcământ de gaz natural pe coasta Mediteranei.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: