Rusia expulzează 7 diplomați din Slovacia, Lituania, Letonia și Estonia - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Rusia expulzează 7 diplomați din Slovacia, Lituania, Letonia și Estonia

28 aprilie, 2021

Serghei Lavrov

Ministerul de externe al Rusiei a anunțat miercuri că a ordonat expulzarea a șapte diplomați din Slovacia, Lituania, Letonia și Estonia ca răspuns la expulzările unor oficiali ruși, transmite Reuters.

Ministerul rus le-a dat la dispoziție diplomaților o săptămână să părăsească țara. Trei dintre aceștia sunt din Slovacia, doi din Lituania și câte unul din Letonia și Estonia.

Rusia a acuzat cele patru țări că și-au manifestat „pseudo-solidaritatea” cu Cehia care a ordonat majorității personalului diplomatic rus să părăsească țara după dezvăluirea că Moscova ar fi în spatele exploziei din 2014 care a produs două victime la un depozit de muniție din această țară.


Rusia a respins acuzațiile Cehiei considerându-le ”absurde”, tensiunile dintre Praga și Moscova ajungând la cel mai înalt nivel de la căderea comunismului în 1989.

Cehia a cerut pe 23 aprilie Rusiei retragerea majorităţii angajaților ambasadei de la Praga, escaladând cea mai gravă dispută diplomatică dintre cele două ţări din ultimele decenii, transmite Politico.

Conflictul legat de spionaj a izbucnit la jumătatea lunii, când Praga a expulzat 18 diplomaţi ruşi, pe care i-a identificat ca fiind ofiţeri de informaţii.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, autorităţile cehe au afirmat că doi spioni ruşi, acuzaţi de otrăvirea unui fost agent rus, la Londra, cu agentul neurotoxic noviciok, se află în spatele exploziei produse în 2014 la un depozit ceh de armament, în urma căreia au murit doi oameni.


Cei doi suspecți acuzați de autoritățile cehe că s-ar afla în spatele exploziei din 2014, Ruslan Boșirov și Alexandr Petrov, face parte din unitatea de elită 29155 a GRU, serviciul secret al armatei ruse.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr