sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 februarie, 2022

Rusia denunță SUA pentru „isteria” invadării iminente a Ucrainei, dar lansează noi manevre militare de amploare în apropierea Peninsulei Crimeea, constată France Presse şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Peste 30 de nave ale Flotei Mării Negre au navigat de la Sevastopol şi Novorossiisk conform planului de exerciţii”, a anunţat Ministerul Apărării rus sâmbătă dimineaţă.

„Scopul exerciţiului este de a apăra coasta Peninsulei Crimeea, bazele forţelor Flotei Mării Negre, precum şi obiectivele sectorului economic al ţării (…) faţă de eventuale ameninţări militare”, precizează ministerul.

Moscova acuză „dezinformările” și „provocările” Occidentului


Vineri noapte, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a denunţat anunțul Washingtonului, potrivit cărora o invazie rusă a Ucrainei ar fi iminentă.

„Isteria Casei Albe este mai grăitoare ca niciodată. Anglo-saxonii au nevoie de un război cu orice preţ. Provocările, dezinformarea şi ameninţările sunt metoda preferată de a-şi rezolva propriile probleme”, a criticat ea pe Telegram.

(Citiți și:SUA si-au avertizat partenerii că Vladimir Putin ar fi luat decizia invaziei Ucrainei”)

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a denunţat și el remarcile americane considerate „alarmiste”, insistând că nu există niciun fel de probe, pentru că Rusia „nu are de gând să atace pe nimeni”.

În ultimele luni, Moscova a masat zeci de mii de militari la graniţele cu Ucraina, stârnind temeri privind un atac. Rusia, care neagă orice proiect în acest sens, cere garanţii pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Kievului la NATO, aminteşte AFP.


În ianuarie, Rusia a anunţat exerciţii navale complete în aceeaşi lună, precum şi pentru februarie, în Atlantic, Arctica, Pacific şi Mediterana, dar şi în „apele şi mările adiacente teritoriului rus”.

(Citiți și: ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)

„În total, vor participa peste 140 de nave de război şi de sprijin, peste 60 de avioane, 1.000 piese de echipament militar şi aproximativ 10.000 de soldaţi”, a amintit Ministerul Apărării.

În Marea Neagră, tensiunile au fost puternice în ultimii ani, Moscova acuzând Ucraina şi Occidentul că îi ameninţă securitatea în largul Peninsulei Crimeea anexate. În iunie 2021, flota rusă a tras acolo focuri de avertizare împotriva unui distrugător britanic.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, Rusia desfăşoară în prezent exerciţii de pregătire pentru luptă în Belarus, la graniţele UE şi Ucrainei.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: