luni

22 iulie, 2024

28 februarie, 2022

Negocierile de pace începute luni, între Rusia și Ucraina, organizate în localitatea Gomel din Belarus, s-au desfășurat în paralel cu altele, la un nivel mai înalt.
În timp ce delegațiile Ucrainei și Rusiei s-au întâlnit pentru a fi mai apoi amânate după consultări, adevăratele negocieri s-au purtat la telefon între Putin, Macron și Zelenski.

Vladimir Putin i-a spus luni lui Emmanuel Macron că „o înțelegere este posibilă numai dacă sunt luate în considerare interesele legitime de securitate ale Rusiei – inclusiv recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei și o rezoluție a obiectivelor demilitarizării și denazificării Statul ucrainean și asigurarea unui statut neutru”.

Informația este conținută de o declarație emisă de Kremlin, citată de BBC, după o convorbire telefonică Putin – Macron care a durat 30 de minute.


Diplomația franceză a anunțat că președintele Macron i-a cerut președintelui rus să oprească toate loviturile și atacurile armatei Rusiei împotriva civililor ucraineni, să păstreze neatinsă infrastructura civilă și să asigure drumurile principale din Ucraina. Putin și-a confirmat disponibilitatea de a se angaja față de aceste solicitări, arată în comunicatul francez.

Emmanuel Macron a cerut, de asemenea, „respectarea dreptului internațional umanitar și protecția populațiilor civile precum și furnizarea de ajutor”.

Administrația prezidențială franceză a mai arătat că Emmanuel Macron i-a cerut omologului său rus să rămână în legătură în zilele următoare pentru a preveni o escaladare a conflictului, solicitare acceptată de Vladimir Putin.

Adevăratele negocieri se poartă la telefon

Președintele Emmanuel Macron a discutat luni cu președinții Zelenski și Putin. Convorbirile au avut loc în paralel cu negocierile de pace ucraineano-ruse organizate în localitatea Gomel din Belarus.


Negociatorii ucraineni au anunțat că mandatul lor vizează încetarea imediată a focului și retragerea forțelor ruse. Delegația rusă a refuzat să precizeze public cu ce mandat s-a prezentat la discuții. Moscova vrea să ajungă la un acord ”care să fie în interesul ambelor părți”, a fost singura precizare făcută de negociatorului rus Vladimir Medinsky.

Discuțiile au durat aproximativ 5 ore, fără să fie emis un comunicat comun la final.

Într-un discurs rostit duminică, președintele ucrainean Zelenski a spus că nu se așteptă ca aceste discuții să aducă pacea, convingere întărită de faptul că armata Rusiei și-a intensificat atacurile chiar în ziua în care erau programate aceste negocieri.

Dar, a precizat președintele Zelenski, trebuie folosită această șansă, chiar dacă este mică, astfel încât nimeni să nu poată învinovăți Ucraina că nu a încercat să oprească războiul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: