marți

16 iulie, 2024

26 iunie, 2024

Rusia a fost condamnată de CEDO pentru încălcări sistematice ale drepturilor fundamentale comise în Crimeea după anexarea peninsulei ucrainene, în 2014. Curtea a decis în unanimitate că practicile administrative ale Rusiei în această regiune au condus la dispariții, fapte de tortură și detenții ilegale, schimbarea forțată a cetățeniei, percheziții în masă, confiscarea ilicită a proprietăților, tratament inuman aplicat prizonierilor și multe altele.

Rusia a încetat să mai participe la procedurile CEDO în 2022.

Ucraina a dovedit, de asemenea, persecuția sistematică împotriva liderilor religioși ce nu aparțin Bisericii Ortodoxe Ruse, în special a musulmanilor.


Kremlinul a încălcat și libertatea de exprimare, impunând cenzura prin închiderea mass-media non-rusești, inclusiv a posturilor de televiziune ucrainene și tătare din Crimeea, a mai stabilit instanța.

Încălcarea dreptului la viață

CEDO, care a fost sesizată de Kiev în 2016 şi 2018, a stabilit astfel că Moscova a încălcat Articolul 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului – privind dreptul la viaţă -, din cauza ”existenţei unei practici  administrative a unor dispariţii forţate şi lipsei unei anchete efective” în acest subiect.

”Această hotărâre este prima în care o Curte internaţională trage Rusia la răspundere pentru politica sa de încălcări vaste şi sistematice ale drepturilor omului în peninsula ocupată provizoriu Crimeea”, a salutat marţi preşedinţia ucraineană.

”Este un jalon crucial pe calea recunoaşterii internaţionale a responsabilităţii Rusiei”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe.


În ceea ce-i priveşte pe tătarii din Crimeea, o minoritate musulmană, CEDO a stabilit că Rusia încalcă Articolul 14 al Convenţiei drepturilor omului, care interzice discriminarea.

Rusia răspunde în continuare pentru faptele comise înainte de excludere

Deși Rusia a fost exclusă în 2022 din Consiliul Europei, instituția care a elaborat Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), ea răspunde, în continuare, pentru încălcările comise înainte de momentul retragerii. Rusia nu mai pate face recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva guvernului lor.

Ucraina a dat Rusia în judecată în alte patru dosare interstatale, şi anume cu privire la agresiunea militară declanșată în februarie 2022 şi distrugerea zborului MH17 al Malaysia Airlines în 2014, un dosar depus împreună cu Olanda.

Rusia este vizată la CEDO de 7.400 de plângeri individuale cu privire la evenimentele din Crimeea şi Donbas, precizează în comunicat Curtea.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: