24 ianuarie, 2022

CEDO urmează să judece în această săptămână cauze separate în care Rusia este acuzată, între altele, de încălcarea dreptului la viață. Plângerile sunt depuse de Ucraina, care vizează conflictul din 2014, și Țările de Jos, care vizează doborârea zborului Malaysia Airlines MH17.

Iulia Motoc, judecător român la CEDO, detaliază într-o postare pe Facebook:

Săptămâna deosebit de importantă la CEDO. Vor fi audieri publice, cu prezența părților în cauzele Ucraina și Olanda V Rusia, pe 25 ianuarie și deliberări pe 25 și 26 ianuarie. Dezbateriele publice sunt filmate și se pot urmări pe site-ul CEDO.

Ucraina împotriva Rusiei.


Cererea nr. 8019/16 privind acuzațiile Ucrainei de încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului de către Rusia că urmare a conflictului din estul Ucrainei din 2014.

(Citiți și: Final de anchetă internațională / Cursa MH17, care s-a prăbuşit în Ucraina în 2014, a fost doborâtă de o rachetă provenită din Rusia”)

Sunt plângeri în temeiul mai multor articole, inclusiv articolul 2 (dreptul la viață), articolul 3 (interzicerea torturii și a tratamentelor inumane sau degradante), articolul 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolul 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cererea datează din 2014 (cererea inițială, inclusiv plângeri cu privire la evenimentele din Crimeea din 2014, a fost depusă la 13.03.2014). La 7 mai 2018, Camera care se ocupă de cerere a decis să renunțe la competența în favoarea Marii Camere.

Cererea nr. 43800/14 depusă la 13 iunie 2014. Se referă la presupusă răpire a trei grupuri de copii în estul Ucrainei în perioada iunie-august 2014 și transferul temporar al acestora în Rusia.


Guvernul Ucrainei se plânge că răpirile și trecerea ilegală a frontierei au încălcat articolele 3 (interzicerea torturii și tratamentelor inumane sau degradante), 5 (dreptul la libertate și securitate), 8 (dreptul la respectarea vieții private) și 2 din Protocolul nr. 4 (libertatea de circulație) la Convenție.

Olanda împotriva Rusiei

Cererea nr. 28525/20, cauză depusă la 10 iulie 2020. Se referă la doborârea, la 17 iulie 2014, a zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra estului Ucrainei.

În această tragedie aviatică au murit 298 de persoane, inclusiv 196 de cetățeni olandezi. Guvernul Țărilor de Jos susține că guvernul rus a fost responsabil pentru decese și nu le-a investigat, încălcând articolele 2 (dreptul la viață), 3 (interzicerea torturii și a tratamentelor inumane sau degradante) și 13 (dreptul la viață).

De precizat: Trei ruşi – Serghei Dubinski, Oleg Pulatov şi Igor Ghirkin – şi ucraineanul Leonid Harcenko au fost considerați de către anchetatorii internaţionali drept presupuşi vinovaţi de distrugerea zborului MH17 aparţinând companiei Malaysia Airlines în iulie 2014, în estul Ucrainei.

În mai 2018, Echipa internaţională de investigaţie comună (Joint Investigation Team, JIT), condusă de Olanda şi alcătuită din anchetatori din Australia, Belgia, Malaysia, Olanda şi Ucraina, a anunţat că racheta care a lovit avionul provenea din cadrul celei de-a 53-a brigăzi antiaeriene ruse de la Kursk, în vestul Rusiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: