miercuri

17 iulie, 2024

27 ianuarie, 2015

consiliul de securitateRusia se apropie tot mai mult de momentul în care îi vor fi impuse noi sancţiuni de către comunitatea occidentală.

Liderii statelor UE au delegat Consiliul Afaceri Generale, adică pe miniştrii de Externe – care se vor reuni joi la Bruxelles în urma deteriorării situaţiei din estul Ucrainei – să evalueze situaţia în vederea impunerii de noi sancţiuni.

Într-o scrisoare trimisă CAG, Consiliul European arată: “Remarcăm dovezi ale unui sprijin tot mai mare dat de către Rusia separatiştilor, care indică şi responsabilitatea Rusiei. Îndemnă Rusia să condamne acţiunile separatiştilor şi să implementeze acordul de la Minsk”.


Liderii UE mai arată şi faptul că decizia ultimului Consiliu European este ca, în condiţiile în care situaţia nu se schimbă sau se teriorează, sancţiunile să fie menţinute sau suplimentate.

Tocmai de aceea miniştrii de Externe europeni vor evalua situaţia în reuniunea de joi şi li se cere să aibă în vedere “acţiuni care se impun, în special măsuri de natură restrictivă”.

La sfârşitul anului trecut, Moscova a început un asiduu şi intensiv lobby în ţările europene prietene – Italia, Ungaria şi Cipru – pentru ca ele să se opună reînnoirii regimului de sancţiuni împotriva Rusiei în 2015.

Situaţia din Ucraina, care s-a deteriorat vizibil şi a culminat cu atacul asupra oraşului-port Mariupol, de sâmbătă, pare să anuleze toate eforturile de relaţii publice ale Moscovei.


Preşedintele american Barack Obama a anunţat zilele trecute că SUA sunt pregătite să impună, în coordonare cu aliaţii europeni, noi sancţiuni, iar mijloacele de coerciţie folosite sunt diverse şi vor fi utilizate, mai puţin forţa militară.

S&P a scăzut ratingul Rusiei, la categoria junk

Iar Moscova continuă să primească veşti proaste: agenţia de rating S&P a coborât ratingul Rusiei la BB+, la categoria junk, nerecomandabil pentru investiţii. Este pentru prima dată în ultimul deceniu când se întâmplă asta, arată Bloomberg.

„Flexibilitatea politicii monetare a Rusiei a devenit mai limitată, iar perspectivele de creştere economică au scăzut”, se arată într-un comunicat al agenţiei S&P.

Rusia, cel mai mare exportator de petrol din lume, se află pe punctul de intra în recesiune economică, după ce preţul petrolului a scăzut la cel mai jos nivel din 2009 până în prezent.

În plus, economia rusă a fost afectată de sancţiunile impuse Moscovei de către Statele Unite şi Uniunea Europeană, din cauza conflictului din Ucraina, măsuri care au limitat accesul companiilor din Rusia la finanţare pe pieţele financiare internaţionale şi au scăzut interesul investitorilor pentru piaţa rusă.

În urmă cu 10 zile şi Moody’s a coborât cu o treaptă ratingul Rusiei, la Baa3. Este cu doar o treaptă deasupra categoriei junk, considerată deosebit de riscantă pentru investitori.

„Importanta prăbuşire a preţului petrolului şi şocul ratei de schimb vor afecta în continuare perspectivele de creştere, deja înrăutăţite”, a arătat Moody’s. Agenţia de rating a anunţat că are deja în vedere o nouă scădere a notei Rusiei.

Fitch a fost prima dintre agenţiile de rating care a operat un downgrade – la BBB -, cu perspectivă negativă – la începutul lunii ianuarie, din aceleaşi motive: deteriorarea situaţiei economice, prăbuşirea preţului petrolului şi devalorizarea rublei.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: