sâmbătă

27 aprilie, 2024

11 august, 2020

Rusia a devenit marți prima țară ce înregistrează un vaccin împotriva Covid-19. Anunțul, primit cu scepticism pe plan internațional, a fost făcut de președintele Vladimir Putin, care a declarat că serul este sigur, fără efecte adverse, dovadă fiind faptul că una dintre fiicele sale a făcut parte din lotul de persoane pe care s-au făcut testările și a fost vaccinată deja, scrie ABC News.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.

Vaccinul rusesc, numit Sputnik V, a fost dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, după mai puțin de două luni de la începerea testelor pe oameni, iar liderul de la Kremlin a repetat în declarația sa că serul a trecut prin toate testele necesare, s-a dovedit eficient și va oferi imunitate pentru o perioadă lungă.


Odată autorizată folosirea vaccinului, Rusia poate începe imunizarea în masă. Testele clinice de siguranță și eficacitate sunt încă în desfășurare.

Oameni de știință din Rusia și din întreaga lume au reacționat imediat, atrăgând atenția că folosirea vaccinului înainte de închierea fazei a 3-a de teste (care durează mai multe luni și implică milioane de voluntari) ar putea avea efecte negative.

Vaccinarea va începe luna aceasta, cu personalul medical, profesorii și alte grupuri cu risc ridicat de infectare cu noul coronavirus.

Vaccinul va fi pus în circulație în 1 ianuarie 2021, dată până la care vor fi produse mai multe milioane de doze.

OMS, sceptică și cere respectarea reglementărilor


OMS a reacționat pledând pentru respectarea protocoalelor și a reglementărilor în vigoare, pentru dezvoltarea unor vaccinuri sigure.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

Testele pe oameni au început pe 17 iunie, cu 76 de voluntari. Jumătate dintre ei au primit ser imunizator, iar pentru cealaltă jumătate serul a fost administrat sub formă de pudră. Printre primii testați au figurat mai mulți soldați, ceea a generat speculația că ei ar fi fost siliți să accepte experimentul.

„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.
„Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat el.

NYT: Rusia riscă siguranța oamenilor în favoarea prestigiului internațional

The New York Times notează că dorința Rusiei de a obține vaccinul a stârnit deja îngrijorarea că țara se grăbește să aprobe utilizarea vaccinului în scopuri propagandistice, scurtând perioadele de testare și riscând siguranța în favoarea prestigiului internațional.

Anunțul lui Putin devine astfel o proclamare a victoriei în cursa globală pentru vaccin, mai scrie NYT.

SUA, Marea Britanie și Canada au acuzat Rusia, luna trecută, că a folosit hackeri pentru a încerca să fure vaccinuri dezvoltate în laboratoare occidentale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: