duminică

26 mai, 2024

20 martie, 2023

Rusia a deschis o anchetă penală împotriva procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) și a judecătorilor care au emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Ancheta este desfășurată de Comitetul de anchetă, organism responsabil cu investigarea infracțiunilor grave. Instituția a anunțat că nu există motive de răspundere penală din partea președintelui rus și a explicat că șefii de stat au imunitate față de jurisdicția altor țări.

Acesta a declarat că acțiunile procurorului CPI constituie indicii ale comiterii a unor infracțiuni din legea penală rusă, cum ar fi acuzarea cu bună știință a unei persoane nevinovate de o infracțiune.


Reamintim că săptămâna trecută, CPI l-a acuzat pe Vladimir Putin din cauza răpirii unor copii ucraineni de către trupele rusești. Curtea îl consideră responsabil pe președintele rus „de crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și de cea de transfer ilegal al populației (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

Kremlinul a calificat demersul drept scandalos, dar nul din punct de vedere juridic, deoarece Rusia nu este semnatară a tratatului care a creat CPI.

Preşedintele rus Vladimir Putin poate fi arestat „imediat” în „aproape 130 de ţări”, a declarat luni Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandatul pe numele liderului de la Kremlin.

Dmitri Medvedev amenință cu un atac cu rachetă supersonică asupra sediului CPI

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a ameninţat luni că este „pe deplin imaginabil” un atac de precizie cu o rachetă rusească hipersonică asupra sediului Curţii Penale Internaţionale (CPI), care a emis vineri un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează luni agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.


„Suntem cu toţii la mila lui Dumnezeu şi a rachetelor”, a scris Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, și fost premier, pe contul său de Telegram.

„Tribunalul este pur şi simplu o organizaţie mizerabilă, nu reprezintă populaţia ţărilor NATO. De aceea, ei nu vor începe un război. Le va fi frică. Nimănui nu-i va părea rău. Aşa că, domnilor judecători, priviţi cu atenţie cerul ….”, a avertizat fostul preşedinte rus.

Consecinţele emiterii unui mandat de arestare pe numele preşedintelui unei puteri nucleare vor fi monstruoase pentru dreptul internaţional, susţine el.

„Au decis să judece un preşedinte al unei puteri nucleare care… nu participă la CPI, din aceleaşi motive ca şi SUA şi alte ţări”, afirmă Medvedev în postarea sa de pe Telegram, potrivit Reuters, agen’ie preluat[ .

„De acum nimeni nu se va mai adresa organismelor internaţionale, toţi vor negocia între ei separat. Toate deciziile stupide ale ONU şi ale altor structuri se vor face ţăndări. Începe declinul sumbru al întregului sistem de relaţii internaţionale”, mai susţine Medvedev.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: