sâmbătă

10 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 septembrie, 2014

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a avertizat Europa împotriva oricărei revânzări a gazului rusesc către Ucraina, într-un interviu publicat vineri în presa germană şi citat de Mediafax.

„Contractele în vigoare nu prevăd exportul către o parte terţă. Sperăm că partenerii noştri europeni vor respecta acordurile pe care le-am încheiat. Doar acest lucru poate garanta continuarea livrărilor pentru consumatorii europeni”, a spus ministrul rus pentru Handelsblatt.

Interviul publicat vineri coincide cu momentul reluării discuţiilor dintre Moscova, Kiev şi Uniunea Europeană. Acestea urmăresc rezolvarea contenciosului între Kiev şi Moscova pe tema gazelor şi garantarea livrărilor către UE, care depinde – în proporţie de 30 la sută – de gazul rusesc care tranzitează Ucraina.

Ungaria nu mai livrează gaz Ucrainei


Avertismentul ministrului rus apare şi în contextul în care Ungaria a întrerupt joi livrările către Ucraina.

Operatorul reţelei ungare de gazoducte FGSZ a anunţat că a suspendat pe o durată nedeterminată livrarea de gaze către Ucraina din motive tehnice. Compania ucraineană Naftogaz cataloghează decizia o măsură „neaşteptată şi inexplicabilă”.

Potrivit companiei ungare, această măsură a fost luată pentru a răspunde la creşterea cererii de gaze în Ungaria, o creştere care s-ar înregistra de vineri şi care ar face necesarelucrări tehnice la postul de tranzit de gaze Beregdaroc, în apropiere de frontiera cu Ucraina, pentru a permite o aprovizionare cu gaze mai intensă în Ungaria.

FGSZ a afirmat că, începând din martie 2013, a furnizat Ucrainei 16,8 milioane de metri cubi de gaze zilnic. Totuşi, acest volum nu este garantat, deoarece nivelul livrărilor „depinde de condiţiile tehnice şi comerciale”, care se pot schimba.


Naftogaz a arătat, la rândul ei, că „regretă profund” decizia „neaşteptată şi inexplicabilă” a operatorului ungar. FGSZ trebuie „să-şi respecte obligaţiile contractuale şi legislaţia Uniunii Europene” care reglementează fluxul de gaze între Ungaria şi Ucraina, argumentează ucrainenii.

Potrivit lor, decizia operatorului ungar încalcă „principiile fundamentale ale pieţei unice de energie a Uniunii Europene”.

Suspendarea livrărilor de gaze din Ungaria intervine după ce preşedintele gigantului de gaze rus Gazprom Aleksei Miller şi premierul ungar Viktor Orban s-au întâlnit în urmă cu câteva zile, la Budapesta, pentru a discuta, spun sursele oficiale, despre proiectul South Stream.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: