vineri

29 martie, 2024

28 aprilie, 2016

soyuz 2Rusia a reușit să lanseze joi prima rachetă, Soyuz-2.1a, de pe noul cosmodrom Vostochny, după ce miercuri a eșuat din cauza unei erori care a făcut ca la 90 de secunde de la inițializarea lansării computerele să blocheze automat procedura.

Miercuri, după ratarea lansării, președintele Vladimir Putin s-a rătat îngrijorat de numărul eșecurilor înregistrate în de industria spaţială rusă.

Racheta transportă doi sateliţi ştiinţifici, Mihail Lomonosov (MVL-300, denumită astfel pentru a aniversa cei 300 de ani de la nașterea omului de știință rus) şi Aist-2D, precum şi un microsatelit.


MVL-300 a fost construit de Lomonosov Moscow State University, iar ceilalți doi – Aist-2D și SamSat-218, de către Samara State Aerospace University (SSAU).

Soyuz 2.1a are o lungime de 46,1 metri și un diametru de 2,95m.

Comsodromul trebuia inaugurat în decembrie 2015, dar s-a amânat pentru aprilie 2016 din cauza unor deficiențe de construcție apărute pe fondul unui scandal cu fraudare de fonduri.

Potrivit presei, o clădirea în care trebuia asamblată racheta s-a dovedit prea mică pentru rachetele Soyuz-2.


Președintele Putin amenința atunci că cei vonivați în acest caz de corupție „vor fi nevoiţi să schimbe paturile calde de acasă cu cele din închisoare”.

Construirea comsodromului Vostochny a început în 2011, dar a fost întreruptă din cauza problemelor financiare și tehnice, a scandalurilor de corupție, și chiar de o grevă a lucrătorilor.

Vostochny are un rol startegic pentru programul spațial rus, deoarece va reduce dependența de cosmodromul Baikonur, închiriat de Rusia cu 115 miliaone de dolari anual.

Deocamdată, cosmodromul are o singură rampă de lansare , dar proiectul prevede un total de șapte astfel de dotări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: