marți

16 iulie, 2024

10 iulie, 2024

Multe muniții ghidate prin satelit fabricate de SUA în Ucraina nu reușesc să reziste tehnologiei ruse de bruiaj, ceea ce a determinat Kiev, scrie publicația americană Stars and Stripes, să nu mai folosească anumite tipuri de armament furnizat de Occident, după ce ratele de eficacitate au scăzut.

Blocarea de către Rusia a sistemelor de ghidare ale armelor moderne occidentale, inclusiv ale obuzelor de artilerie Excalibur ghidate de GPS și sistemelor HIMARS, care poate trage la o distanță de până la 80 de km, a erodat capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și au împins oficialii de la Kiev să caute urgent ajutor de la Pentagon pentru a obține upgrade-uri de la producătorii de arme.

SUA au o problemă mai mare decât războiul din Ucraina

Capacitatea Rusiei de a combate munițiile de înaltă tehnologie are implicații de mare anvergură pentru Ucraina și susținătorii săi occidentali – potențial oferind un plan pentru adversarii SUA precum China și Iran – și este un motiv cheie pentru care forțele Moscovei au recâștigat inițiativa și avansează spre câmpul de luptă.


„Nu spun că nimeni nu a fost îngrijorat înainte, dar acum încep să se îngrijoreze toți”, a spus un înalt oficial militar ucrainean. „Cum noi împărtășim informații cu partenerii noștrii, cu siguranță că și rușii fac shimb de informații cu China. Și chiar dacă nu împărtășesc cu China… China monitorizează evenimentele din Ucraina”, afirmă același oficial.

Rata de succes a Excalibur a căzut la 10% în câteva luni

Rata de succes pentru obuzele Excalibur proiectate de SUA, de exemplu, a scăzut brusc pe o perioadă de câteva luni – până la mai puțin de 10% și-au atins țintele – înainte ca armata ucraineană să le abandoneze anul trecut, potrivit evaluărilor confidențiale ucrainene.

Documente obținute de Washington Post includ detalii inedite. „Tehnologia Excalibur în versiunile existente și-a pierdut potențialul”, au arată evaluările, adăugând că experiența pe câmpul de luptă din Ucraina i-a infirmat reputația de armă care nu ratează ținta niciodată, cel puțin până când Pentagonul și producătorii americani abordează problema.

În urmă cu șase luni, după ce Ucraina a raportat problema, Washington a încetat pur și simplu să furnizeze obuze Excalibur din cauza ratei mari de eșec, au spus oficialii ucraineni. În alte cazuri, cum ar fi bombele JDAM lansate din aeronave, producătorul a furnizat un upgrade, iar Ucraina continuă să le folosească.

O cursă a adaptării tehnologice


Comandamentul militar al Ucrainei a înaintat rapoarte între toamna 2023 și aprilie 2024 și le-a împărtășit cu SUA și cu alți susținători, în speranța de a dezvolta soluții și de a deschide un contact direct cu producătorii de arme.

Pentagonul a anticipat că unele muniții ghidate de precizie vor fi bruiate de războiul electronic rusesc și a colaborat cu Ucraina pentru a perfecționa tacticile și tehnicile, a declarat un înalt oficial al apărării american.

Oficialul american al apărării a respins afirmațiile conform cărora birocrația a încetinit răspunsul așteptat de Ucraina. Pentagonul și producătorii de arme au oferit soluții uneori în câteva ore sau zile, a spus oficialul, dar nu a oferit exemple.

Munițiile ghidate de fabricație americană furnizate Ucrainei au avut de obicei succes atunci când au fost introduse, dar deseori au devenit mai puțin eficiente pe măsură ce forțele ruse s-au adaptat.

Inovația este o caracteristică a oricărui conflict, inclusiv războiul din Ucraina, unde fiecare parte desfășoară tehnologii noi pentru a-și depăși oponentul dar și pentru a le testa.

Armata rusă este expertă în războiul electronic de ani de zile, au spus analiști și oficiali, investind în sisteme care pot afecta buna funcționare a componentelor electronice, cum ar fi navigația GPS, care ajută la ghidarea unor muniții de precizie către țintele lor.

Americanii lucrează acum să elimine acest avantaj al Rusiei. În paralel, pe linia frontului, ucrainenii încearcă să contracareze bruiajul Rusiei atacând cu drone sistemele rusești de război electronic.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: