joi

2 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 septembrie, 2022

Paragraful secretizat din decretul privind mobilizarea parțială semnat miercuri de președintele Vladimir Putin permite ministerului Apărării să încorporeze un milion de oameni de soldați, scrie Novaia Gazeta, citând o sursă de la Kremlin.

Portalul oficial de informații juridice al Rusiei a publicat miercuri ordinul președintelui rus Vladimir Putin care declara o „mobilizare parțială” în Rusia.

Articolul șapte este marcat „doar pentru uz intern”.

Armata rusă voia secretizarea întregului ordin de mobilizare


Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că articolul secretizat includea numărul de cetățeni ruși care vor fi înrolați în armată. „Singurul lucru pe care îl pot spune este că ministrul Serghei Şoigu a spus în interviul său: 300.000 de oameni. Articolul menționează numărul de până la 300.000 de oameni”, a explicat el.

O sursă a Novaya Gazeta din administrația prezidențială a explicat că reprezentanții Ministerului Apărării au insistat inițial ca întregul text al ordinului să fie marcat cu mențiunea „doar pentru uz intern”. Ulterior, s-a decis doar clasificarea articolului șapte, care se referea la numărul de persoane care urmau să fie mobilizate, a spus sursa.

Nici autoritățile statului nu pot citi conținutul articolului 7

Pentru a verifica aceste informații, Novaya Gazeta a contactat organele executive care primesc de obicei textele integrale ale ordinelor prezidențiale, inclusiv cele marcate „doar pentru uz intern”.

Surse din mai multe ministere spun că nu au primit textul integral al ordinului și nu îl pot accesa prin sistemul interinstituțional de management al documentelor.


„Din contul meu de la sistemul de management al documentelor, văd același text ca toți ceilalți: articolul șapte este ascuns”, spune un șef de departament dintr-un minister.

Novaya Gazeta subliniază că divulgarea conținutului documentelor marcate „doar pentru uz intern” atrage acțiuni disciplinare sau acuzații administrative.

Interdicții de părăsire a localităților emise în 4 regiuni

De la anunțul mobilizării în Rusia, comisarii militari din cel puțin patru regiuni rusești au semnat ordine care interzic cetățenilor aflați în rezervă să își părăsească orașele.

Miercuri au avut loc proteste în toată Rusia față de decizia mobilizării. Cel puțin 1.386 de persoane au fost reținute, relatează OVD-Info, un grup pentru drepturile omului care monitorizează arestările politice.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: