joi

20 iunie, 2024

21 februarie, 2014

Royal Bank of Scotland pregăteşte un program amplu de restructurare prin care vizează să-şi restrângă semnificativ operaţiunile şi să-şi focuseze activitatea pe servicii bancare destinate populaţiei şi companiilor din Marea Britanie, luând în calcul cel puţin 30.000 de concedieri în următorii 5 ani.

RBS, controlată de guvernul britanic printr-o participaţie de 81% din acţiuni, va anunţa probabil săptămâna viitoare retragerea din multe activităţi riscante din zona de investment banking, precum şi un plan de vânzare a majorităţii afacerilor internaţionale, potrivit Financial Times (FT).

Restructurarea se va încadra într-o serie de „măsuri brutale” de reducere a cheltuielilor şi disponibilizări, dorite de către noul director general al băncii, Ross McEwan (foto). Se estimează că restructurarea şi celelalte măsuri pregătite de McEwan ar putea conduce la disponibilizarea a mai mult de un sfert dintre cei 120.000 de angajaţi ai băncii în următorii 3-5 ani.


„Eu nu doresc să conduc cea mai mare bancă din lume. Eu doresc să conduc cea mai bună bancă din Marea Britanie, ceea ce nu are de-a face cu mărimea instituţiei. Multe dintre costurile noastre sunt vechi, generate de statutul de grup global, care nu ne mai caracterizează”, a declarat Ross McEwan într-o postare publicată recent pe site-ul băncii.

Astfel, RBS se va concentra pe trei tipuri cheie de afaceri: clienţii retail, firmele mici şi companiile mari, au declarat pentru FT surse apropiate băncii.

„Va fi o restructurare-monstru”, a comentat un analist bancar.

O sursă apropiată RBS a afirmat că divizia de servicii bancare destinate companiilor mari ar urma să înghită „ceea ce a mai rămas” din banca de investiţii a grupului, care va avea astfel o funcţie complementară pentru celelalte activităţi destinate clienţilor corporate.


RBS va retrage banca de investiţii a grupului de pe pieţele din Statele Unite şi Asia, iar cei 11.000 de angajaţi ai diviziei trebuie să se pregătească pentru concedieri masive.

Grupul britanic va vinde de asemenea Citizens, banca comercială pe care o deţine în SUA, cu 18.500 de angajaţi.

Autorităţile britanice fac presiuni la RBS pentru a determina banca să-şi consolideze situaţia financiară, după ce rata capitalului de rang întâi, un indicator cheie al solvabilităţii, a scăzut la 8,1-8,4% la finele anului trecut, nivel criticat de agenţiile de rating.

Banca a avertizat că va raporta pierderi semnificative pentru anul trecut, după ce a înregistrat în ultimele trei luni ale anului provizioane de 4,5 miliarde de lire sterline pentru acoperirea riscului din portofoliul de active, la care se adaugă un provizion special de 3 miliarde lire pentru cheltuieli legate de diferitele litigii şi investigaţii în care este implicat grupul în Marea Britanie şi SUA.

Analiştii anticipează că RBS va înregistra pentru 2013 o pierdere înainte de taxe de până la 8 miliarde lire sterline.

„Nu ne îndoim că Ross McEwan va avea curajul să implementeze măsuri sălbatice de reducere a costurilor pentru a determina revenirea pe profit, care ne aşteptăm să se materializeze până în 2018”, a declarat pentru FT un analist financiar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: