sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 mai, 2020

Discuţiile referitoare la preluarea de către Romgaz a unei cote de participare din proiectul Neptun Deep „nu sunt încheiate, vor continua, dar sunt puse în ‘hold’ până anul viitor”, a declarat directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, miercuri.

Amânarea nu este doar din cauza pandemiei ci „şi a problemelor pe care unii dintre operatori le-au întâlnit în legătură cu legea offshore”, a explicat Adrian Volintiru, citat de Agerpres.

ExxonMobil a decis retragerea din proiectul Neptun Deep, după ce România a completat cu OUG 114 / 2018 condiţiile considerate nesatisfăcătoare impuse de o mult negociată lege a exploatărilor offshore. Guvernul a modificat OUG prin asumarea răspunderii asupra legii, dar Curtea Constituţională a declarat neconstituţională această manieră de a promova legea.


Romgaz ar fi dispusă să preia o participaţie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagră, după ce consultantul care se ocupa de exitul Exxon din România a contactat producătorul român de gaze pentru începerea negocierilor.

Premierul Ludovic Orban a confirmat interesul Romgaz de a se alătura consorţiului format din OMV Petrom şi o a treia companie pentru a dezvolta proiectul offshore Neptun. A treia companie ar putea fi PNGiG, din Polonia.

Posibilitatea asocierii OMV Petrom (SNP) cu Romgaz și cu compania poloneză PGNiG nu a fost infirmată de OMV.

(Citiţi şi: „OMV nu respinge majorarea participaţiei subsidiarei sale din România la zăcământul de gaze Neptun Deep)

Și grupul rus Lukoil a solicitat informaţii cu privire la această vânzare.


Zăcământul ar putea produce până la 65 TWh / an gaze naturale (6,1 mld. mc) potrivit unei strategii a operatorului magistralelor naţionale de Transport, Transgaz (TGN).

„Citiţi şi: „Gazele din Marea Neagră: OMV reclamă nevoia unui „consorțiu stabil” pentru Neptun Deep)

Participaţia de 50% pe care o deţine Exxon Mobil la proiectul offshore Neptun Deep ar avea o valoare de aproximativ 250 milioane de dolari, spuneau în luna noiembrie a anului trecut, surse din apropierea acestui dosar citate de Reuters.

 

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: