13 martie, 2024

Băncile din România au acordat anul trecut credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de 140 miliarde lei, în creştere cu 10,41% comparativ cu volumul împrumuturilor noi accesate în 2022, anunţă Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

În perioada 2020-2023, creditele noi acordate de bănci populaţiei şi companiilor se cifrează la 461 miliarde lei.

Volumul creditelor noi accesate de populaţie şi companii, anul trecut, reprezintă echivalentul a 36% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2023.


Soldul creditului neguvernamental, care totaliza 387 miliarde lei la finele anului trecut, este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.

Viteza de reînnoire a creditelor este accelerată de impulsionarea finanţării companiilor, în volum de 77,3 miliarde lei, o pondere importantă dintre acestea accesând împrumuturi cu scadenţă scurtă, de sub un an.

Repartiția creditelor pe monede

Repartiţia pe monede relevă că anul trecut 74,56% din credite au fost acordate în moneda naţională, 22,44% în euro şi 3% în dolari, ceea ce arată încrederea în moneda naţională şi contribuie la reducerea riscului valutar.

Volumul creditelor noi acordate de instituţiile de credit din România, în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2023, marcată de pandemia de coronavirus şi efectele războiului din Ucraina, se ridică la 461 miliarde lei.


„Creditele noi, acordate în cei patru ani, depăşesc cu peste 19% soldul creditului neguvernamental înregistrat la finele lunii decembrie 2023 şi reprezintă echivalentul a unei treimi din Produsul Intern Brut al României. Statistica confirmă apetitul pentru creditele neguvernamentale şi sprijinul din ce în ce mai mare al băncilor din România pentru populaţie şi companii, cu toate că viteza privind creşterea creditării la nivel de sold este mai temperată în ultimii ani”, arată ARB.

15,89 milioane deponenţi persoane fizice şi juridice deţin depozite ce se ridică la aproape 574 miliarde lei în luna decembrie 2023, în creştere cu 11,8% în ritm anual.

„În pofida rezultatelor bune, rentabilitatea industriei bancare s-a menţinut inferioară ratei profitabilităţii companiilor nefinanciare în 2023, continuând evoluţia din ultimul deceniu. Rezultatele înregistrate anul trecut privind profitabilitatea se datorează avansului creditării, reversării unor provizioane constituite în anii pandemiei şi eficienţei sporite pe fondul intensificării digitalizării. La nivel naţional, peste 60% din profiturile obţinute de bănci au fost capitalizate ceea ce sporeşte capacitatea instituţiilor de credit de finanţare a nevoilor companiilor, populaţiei şi statului”, arată ARB.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: