joi

18 aprilie, 2024

29 noiembrie, 2013

Românii ocupă locul cinci într-un clasament al numărului de persoane care au obţinut în 2011 o cetăţenie în UE, potrivit unei analize Eurostat (biroul european de statistică).

Mai numeroşi sunt marocanii, turcii, ecuadorienii şi indienii care au obţinut cetăţenie într-unul din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în 2011.

Potrivit Eurostat, numărul românilor care au primit o altă cetăţenie în UE a crescut semnificativ (cu 72%), în 2011 comparativ cu 2010, de la 15.143 la 26.030 de persoane.


Ţările unde s-au naturalizat în procent mai mare românii sunt Italia, Ungaria (aici funcţionează reglementările speciale de acordare a cetăţeniei pentru locuitorii ţărilor vecine care au naţionalitate maghiară), Cehia, Slovacia.

În total, 783.100 de persoane au primit cetăţenie într-unul din statele europene, cu 3,6% mai puţini decât în 2010.

Scăderea a venit după trei ani consecutivi în care numărul acestora a crescut.

Schimbarea de trend vine din scăderea numărului de cetăţenii acordate de Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania. În Germania, de exemplu, s-au acordat mai multe cetăţenii şi în anul 2011.


Cele mai multe cetăţenii au fost acordate în 2011 de Marea Britanie (177.565, 23 %), Spain (114.599, 15 %) şi France (114.584, 15%).

Există o preferinţă tradiţională în ceea ce priveşte relaţiile de felul acest: în Spania, ecuadorienii sunt cei mai mulţi, în Germania şi Austria – turcii, în Franţa – marocanii şi algerienii, în Portugalia – brazilienii, iar în Marea Britanie – indienii şi pakistanezii.

Vârsta mediană a acestor persoane a fost 32,5 ani.

O treime dintre aceştia aveau în 2011 mai puţin de 25 de ani şi aproape o jumătate din totalul lor avea sub 44 de ani.

Cele mai mari procente deţinute de copii în totalul celor care au obţinut cetăţenii au fost înregistrate în Estonia şi Danemarca.

Grecia a înregistrat cel mai mare procent de persoane naturalizate la o vârste de peste 64 de ani (8,8% din cei care au primit cetăţenie elenă).

Eurostat
(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)
Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: