Cei trei români care apar în reportajul cu traficanți de arme realizat de Sky News – Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics și Levente Pantics – au fost arestați preventiv vineri seara.
Ei sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false.
Cei trei apar într-un reportaj al televiziunii britanice Sky News despre traficanții de arme din Europa de Est. În filmarea respectivă, ei poartă cagule și sunt prezentați ca vânzători ilegali de arme militare dispuși să-și vândă marfa oricui, inclusiv teroriștilor.
Din dosarul instrumentat de DIICOT reiese că investigația jurnalistică este de fapt o înscenare, iar cei trei ar fi fost plătiți de jurnaliștii britanici cu 2.000 de euro pentru a juca rolul de traficanți.
„În realitate, așa-zisa investigație jurnalistică nu era fundamentată pe fapte și împrejurări reale, ci a fost creată din inițiativa jurnaliștilor, prezentând ca veridice unele date și informații false.
Astfel, a reieșit faptul că, la începutul lunii iulie 2016, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai, cetățean român rezident în Marea Britanie de mai mulți ani, a fost contactat telefonic de către un jurnalist britanic, pe care-l cunoscuse anterior, care i-a propus să lucreze ca translator pentru postul de televiziune britanic.
Respectivul jurnalist i-a spus că intenționează să realizeze un documentar despre traficanții de arme și i-a cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc.
Deși inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deținute legal de un prieten de-al său din România, respectivul jurnalist a fost de acord. În aceste condiții, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a luat legătura cu prietenul său, inculpatul Pantics Attila-Csaba, care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul sau, Pantics Levente”, arată DIICOT.
Echipa britanicilor ar fi stabilit scenariul filmării, apoi le-ar fi dat românilor întrebările ce urmau să fie puse de jurnaliși și răspunsurile pe care ar fi trebuit să le dea așa-zișii traficanți, inclusiv prețurile pentru unele tipuri de arme.
Toate armele care apar în filmare sunt deținute legal de cei trei de români, cu excepția uneia – aceasta din urmă, un AK marca UM Sadu, calibru 7,62X39, este o pușcă de colecție, a fost împrumutată de la un prieten al celor trei.
Avocații cer ca Stuart Ramsay să fie supus testului poligraf
Procurorii DIICOT care anchetează cazul au cerut audierea britanicilor prin comisie rogatorie (ei urmează să răspundă la întrebările puse de autoritățile române prin inteermediul procurorilor englezi) și nu exclud acuzarea jurnaliștilor respectivi, dacă se va dovedi că este o înscenare.
Avocatul lui Attila Csaba Pantics a declarat vineri că va cere un test poligraf pentru jurnalistul Stuart Ramsay (foto), cel care a condus echipa Sky News.
„Dacă domnul Stuart Ramsay va fi adus în fața autorităților judiciare române, noi solicităm și efectuarea unui test poligraf, un detector de minciuni, să vedem cine minte, pentru că eu cred foarte tare că domnul Csaba Pantics este foarte sincer. Și el este dispus să fie supus testului poligraf. L-am întrebat și nu este nicio problemă”, a spus avocatul.
Jurnalistul britanic Stuart Ramsay, cel care a realizat materialul, susține în continuare că tot ceea ce au filmat este autentic, neregizat, iar televiziunea Sky News a anunțat că nu are motive să pună în discuție credibilitatea echipei sale.
Mai multe elemente care au apărut până acum în anchetă fac neverosimilă varianta britanicilor.
Cine i-a descoperit pe „traficanții” de arme
Stuart Ramsay nu a dat detalii despre cum a intrat în contact cu traficanții români, dacă ei au fost găsiți de echipa Sky a găsit traficanții sau de către românul la care au apelat și care le-a servit mai apoi drept translator.
Singura precizare la subiect este:
„Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e”, spune jurnalistul britanic.
Aurelian Szanto (foto) este intermediarul afacerii. Colaborează cu o televiziune engleză și spune că ar fi fost racolat de un cunoscut apropiat al echipei de la Sky News.
Acest cunoscut i-a cerut să colaboreze cu Stuart Ramsay pentru un documentar, nu o investigație jurnalistică.
Românul a declarat foarte clar că el, Aurelian Szanto, este cel care i-a contactat pe așa-zișii traficanți, nicidecum echipa Sky News.
Acesta este un element cheie al anchetei, întrucât va putea fi probat prin listingul convorbirilor purtate de cei implicați, români și britanici.
Ce spune Szanto:
„Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfăşoară pe tot teritoriul continentului est-european.
Persoana respectivă mi-a spus că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu traficul de arme, pentru informarea populaţiei.
Mi-au spus: dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte nişte arme. Prin prezentarea armelor respective să atragem atenţia la cum se săvârşesc aceste vânzări.
Am avut un prieten care ştiam că are arme de vânătoare, l-am contactat telefonic din Anglia şi l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar, bineînţeles nu pe gratis. O renumeraţie pentru actorie, pentru prezentare, eu urmând să iau remuneraţia mea de translator”, a declarat Aurelian Szanto, la ieșirea de la prima audiere la DIICOT.
Această coincidență este principalul punct nevralgic din investigația jurnalistică a jurnaliștilor de la SKY – coincidența că traficanții din România erau cunoscuții unui român care lucrează în presă, în Marea Britanie.
Cât au durat discuțiile pentru aranjarea întâlnirii?
Mai există o informație dată de Stuart Ramsay și care contrastează puternic cu cea a intermediarului Aurelian Mihai Szanto.
Britanicul explica după apariția acuzațiilor de înscenare:
„A durat aproape nouă luni pentru a aranja întâlnirea. Nimeni nu poate spune cât de intensă a fost întâlnirea, am fost percheziţionaţi, arme grele scoase la vedere, nu a fost cea mai uşoară muncă pe care am făcut-o. Şi imediat ce şi-au dat seama că nu voi cumpăra o armă, au împachetat şi au plecat”.
Ce spune Aurelian Szanto:
- A fost contactat de jurnaliștii britanici la jumătatea lunii iulie.
- Pe 29 iulie, românul și echipa Sky News au ajuns la Târgu Mureş.
- La data de 1 august au ajuns la Cluj, unde au închiriat o maşină.
Relațiile dintre românii implicați
În reportaj apar trei persoane mascate – unul este intermediarul, Aurelian Szanto, ceilalți doi sunt rude prin alianță ale acestuia.
Ramsay a declarat ulterior deschiderii dosarului, pentru Digi24:
„Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e”.
Referirea este făcută probabil la adresa lui Aurelian Szanto, unul dintre cele trei personaje mascate care apar în reportaj.
Ceilalți doi așa-ziși traficanți sunt verișorii Levente și Atilla Pantics, unul dintre ei fiind finul lui Szanto.
Toți trei sunt născuți în localitatea Iernut, judeţul Mureş.
Csaba Pantics și Aurelian Szanto locuiesc în continuare în Iernut.
Pantics Levente (36 de ani, foto) trăiește d emai mulți ani în Bistriţa și este account manager la o companie telfonică. Este căsătorit cu un medic stomatolog și are doi copii.
Sky News
Sky News a fost fondată în 1989 de către magnatul media Rupert Murdoch, cunoscut pentru opiniile sale anti-UE. Ziarele britanice controlate de el au susținut agresiv tabăra celor au votat retragerea Marii Britanii din Uniune.
Postul Sky News este controlat de compania britanică Sky plc. în care conglomeratul media 21st Century Fox,unde Murdoch este copreședinte, deține 39% din acțiuni.