joi

21 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 noiembrie, 2022

În Uniunea Europeană prețurile producției industriale la poarta fabricii au crescut în medie cu 41,4% în luna septembrie față de aceeași lună din 2021, cele mai mari creșteri fiind înregistrate de Bulgaria (78,2%), Ungaria (67,5%) și România (62,9%), arată datele comunicate vineri de Eurostat.

Anterior, Institutul Național de Statistică a transmis propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 47% în septembrie 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În luna septembrie față de luna august inflația industrială a crescut în zona euro cu 1,6%, iar la nivelul întregului bloc comunitar cu 1,5%, arată datele Eurostat.

Cele mai mari creșteri în industria energetică


Cea mai mare creștere a prețurilor la poarta fabricii provine din sectorul energetic, unde prețurile au crescut într-o singură lună cu 3,3% în zona euro, respectiv cu 2,6% în UE.

În ritm anual, septembrie 2022 față de septembrie 2021, prețurile producției industriale în sectorul energetic au cunoscut o creștere de 108,2% în zona euro, respectiv cu 105,3% la nivelul întregului bloc comunitar.

Inflația industrială cu excepția sectorului energetic în luna septembrie, conform datelor Eurostat, a fost de 15% media europeană, respectiv 14,5% în zona euro.

(Citește și: ”Inflația industrială”: Prețurile la poarta fabricii au crescut cu 47% și continuă propagarea spre consumator)

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: