duminică

25 februarie, 2024

20 octombrie, 2023

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis joi seară trimiterea în Gaza a unui ajutor umanitar ce constă în produse alimentare şi articole de cazarmament ce vor fi eliberate din Rezerva Națională.

”Având în vedere situaţia de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat şi o criză umanitară în Fâşia Gaza, statul român a întreprins măsuri de monitorizare continue, pentru a oferi sprijin populaţiei civile afectate. Astfel, premierul României, Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a convocat astăzi, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a transmis, joi seară, Guvernul, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, prin hotărârea nou adoptată se acordă asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru populaţia civilă afectată din Fâşia Gaza, ce constă în produse alimentare şi articole de cazarmament, puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.


Transportul produselor se va realiza cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, pe cale aeriană, prin asistenţa umanitară europeană respectiv, a organizaţiilor internaţionale implicate.

Astfel, România va trimite peste 230 de tone de produse, constând în conserve, orez, zahar, ulei, faină, dar şi paturi, saltele, corturi şi alte obiecte necesare şi apă.

Germania deblochează 50 mil. euro

Germania va debloca cu efect imediat 50 de milioane de euro ajutor suplimentar pentru populaţia civilă din Fâşia Gaza, care se confruntă cu o situaţie umanitară „catastrofală”, a anunţat joi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care s-a aflat în vizită în Iordani.

„Mesajul nostru este clar: nu abandonăm mame, taţi şi copii palestinieni nevinovaţi”, a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă la Amman, alături de omologul său iordanian, Ayman Safadi.

Ajutoarele umanitare așteaptă la graniță aprobarea Israelului


ONU a avertizat că proviziile pentru echipele sale din Fâşia Gaza s-au sfârşit şi şi-a reiterat apelul către autorităţile israeliene de a permite accesul ajutoarelor umanitare în zonă.

Ajutoarele umanitare blocate în Egipt pentru locuitorii Fâşiei Gaza ar trebui să ajungă în enclavă până cel târziu sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Circa 165 de camioane cu ajutoare umanitare erau blocate joi de partea egipteană a punctului de trecere a frontierei la Rafah, la limita sudică a enclavei palestiniene, singurul loc pe unde ar putea să ajungă aceste ajutoare atât de necesare locuitorilor din Gaza.

Israelul a fost de acord să deschidă punctul de trecere pentru livrarea de apă, hrană şi medicamente. Dar, nu este încă clar când se va întâmpla asta.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: