vineri

3 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 aprilie, 2022

România a avansat două locuri în trei ani, până pe locul 8 în clasamentul țărilor cu cele mai mici prețuri la serviciile de internet cu bandă largă, cu o medie de 9 dolari (40 de lei) pentru 9 pachete măsurate, dar este pe locul 29 la viteză, cu 67,4 Mbps.

În 2019 România coborâse 6 poziții, până pe locul 10, cu un preț mediu lunar de 10,59 dolari pe pachet (42,50 lei), în creștere cu aproape 30% (în termeni USD). Acum, cel mai ieftin abonament lunar în România costă 5,85 dolari (26 lei), iar cel mai scump ajunge la 211,43 dolari (940 lei), potrivit  studiilor cable.co.uk.

România a fost depășită și pentru că monedele țărilor de pe locurile superioare (Siria, Sudan, Belarus, Ucraina, Rusia) au suferit deprecieri substanțiale.


Siria oferă cel mai ieftin internet fix, cu un cost mediu al abonamentului lunar de 2,15 dolari, „tocmai din cauza monedei sale depreciate. Doar 50% din populație are acces la internet, iar problemele geopolitice actuale au generat dificultăți pe piață”, spune sursa citată.

La fel și în Ucraina, unde serviciile de internet din Ucraina sunt ieftine, dar și foarte rapide grație unei infrastructurii de fibră optică bine dezvoltate atât cât va fi rezistat războiului.

Cel mai ieftin internet din UE

În România existau aproximatriv 6,1 milioane de conexiuni la internet fix,la finalul anului trecut, în creştere cu 7%, iar dintre acestea, 3,9 milioane erau în mediul urban, potrivit datelor preliminare ale Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), citate de Agerpres.

România are cel mai ieftin internet și din UE în funcție de costurile medii lunare pentru serviciile fixe, urmată de Bulgaria (10,67 dolari – locul 12), Lituania (11,13 dolari – 15) și Ungaria (15,06 dolari – 24).


La nivel mondial, tarifele au continuat să urce și au ajuns, în medie, la 57,07 dolari, de la 48,85 de dolari în decembrie 2020.

Au fost analizate peste 3.350 de pachete de servicii în 220 de țări, în intervalul 19 ianuarie-30 martie.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: