O companie de care ține securitatea energetică a țării este căpușată de zeci de ani de interese private, politicieni și foști angajați ai serviciilor secrete. O anchetă ”România, te iubesc!” (ProTv) la Complexul Energetic Oltenia arată cum doi foști angajați ai SRI se luptă pe contractele de pază ale CEO.
Unul dintre ei acuză că a fost obligat să cedeze jumătate din contractele câștigate unor firme paravan, în spatele cărora s-ar afla fostul șef al SRI Gorj. Dar, înainte, mergem la noul șef al Complexului Energetic, numit în funcție după accidentul auto, și la ministrul Energiei. Le-am arătat cum angajații lor sunt obligați să lucreaze în continuare în condiții care le pun în pericol viața, în ciuda promisiunilor făcute după tragedia din ianuarie.
110 milioane lei servicii de transport, 160 milioane lei servicii de pază
Complexul a mai dat în ultimii cinci ani alte 110 milioane de lei unor firme pentru transportul angajaților din localitățile unde stau, până la locul de muncă. În spate, găsim afaceriști locali, lideri sindicali și politicieni, și multe alte contracte date prin negociere fără publicare, pentru servicii cu mașini vechi. Pe autobuze încă apar înscrisuri în spaniolă sau germană. Inclusiv numele stațiilor din orașele unde au funcționat în vest.
De-a lungul anilor, din Complexul Energetic s-au furat motorină, fier vechi, motoare, cabluri, utilaje sau cărbune. În ultimii cinci ani s-au încheiat contracte de pază, în valoare de peste 160 de milioane de lei.
Pe teren, majoritatea paznicilor pe care i-am întâlnit sunt femei, vârstnici și, în general, angajați fără condiție fizică. Ei ar trebui să se lupte cu infractorii. Multe din aceste contracte sunt câștigate de firme apropiate de doi foști angajați ai Serviciului Român de Informații.
Copiii ofițerilor SRI fac afaceri de succes la CEO
Victor Mecu, fost ofițer al SRI Gorj: „Firma a fost fondată cu 66% de acțiunile fiului meu și 34% acțiunile fiului colegului meu, tot ofițer SRI”. Mecu coordonează prin intermediul fiului firma TMG Guard. Aceasta apare în contracte de peste 70 de milioane de lei cu Complexul.
Făget deține firma PSG One, care a câștigat șapte contracte de 37 de milioane de lei, iar unul dintre angajații săi apărea, până în 2022, în alte două firme care, la rândul lor, au obținut contracte de zeci de milioane cu Complexul.
Ceartă pe un contract de 30 milioane
Din nou, vorbim și de asocieri cu alte firme, și e greu de spus cum s-au împărțit banii. Anul acesta, cei doi foști angajați ai SRI au ajuns să se certe pe contracte. Totul pornește de la un lot dintr-o licitație, la care au participat ambele firme.
Lucian Mecu, administratorul firmei de pază: „Erau cel puțin 30 de milioane de lei. Adică jumătate din valoarea estimată a întregului acord cadru”.
Inițial, complexul a atribuit contractul firmei lui Ion Făget. Familia Mecu a făcut contestație și a câștigat-o. TMG a subcontractat apoi o parte din contract altor două firme: Stone House Guard și Merlin Security, despre care susține că sunt controlate tot de Ion Făget.
Susține că n-au avut de ales, deoarece așa le-a cerut un șef din Complexul Energetic.
Mecu senior susține că toată schema a fost pusă la punct într-un birou al Complexului Energetic.
Victor Mecu, fost ofițer al SRI Gorj: „Discuția a fost în trei: domnul Făget, reprezentantul direcției comerciale și cu mine, în care și-au manifestat intenția de a subcontracta acest lot doi către firmele dirijate și controlate de domnul Făget. Am fost de acord cu această subcontractare, pentru că riscam să pierdem toate contractele”.
Ion Făget confirmă întâlnirea din biroul Complexului, dar spune că era acolo pentru a discuta despre alt contract pe care îl avea deja în derulare. Ion Făget mai susține că atacurile lui Mecu sunt din dușmănie, pentru că a pierdut un alt contract de pază cu Poșta Română, câștigat de firma sa.
***