luni

22 aprilie, 2024

19 septembrie, 2019

România figurează pe locul șase în UE, în topul țărilor unde este mai dificil de găsit o slujbă cu normă întreagă, cu o proporție de circa 55% din total în rândul celor care au invocat acest motiv.

Înaintea noastră în acest clasament s-au situat pe podium Grecia (70%), Italia (66%) și Cipru (65%), urmate de vecina noastră de la sud de Dunăre, Bulgaria (59%) și de Spania (57%).

La nivelul întregii Uniuni Europene, 31,2 milioane de femei și 9,5 milioane de bărbați cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani ( 19% din numărul total de angajați) au lucrat cu timp parțial de muncă în anul 2018.

(Citiți și: ”6 indicatori psihoculturali care (de)formează spiritul antreprenorial la români. O comparație cu antreprenorul american”)


Pe locul doi și foarte aproape de negăsirea unei slujbe cu normă întreagă ( 26%) s-a aflat ca motiv îngrijirea acordată copiilor sau adulților cu dizabilități (24%).

Diferențele de gen au fost, însă, mult mai evidente între aceste principale motive. 36% dintre bărbați față de 23% dintre femei au invocat dificultatea de a găsi un loc de muncă full-time, în timp ce doar 6% dintre ei au declarat că trebuie să aibă grijă de alte persoane, față de 29% în cazul femeilor.


La polul opus, adică acolo unde munca part-time se desfășoară preponderent din cu totul alte motive (inclusiv pentru a avea timp de instruire profesională sau pentru probleme de sănătate) s-au situat Estonia (6%), urmată de un trio format din Belgia, Cehia și Slovenia (7%) și de Olanda (8%).

România s-a situat în anul 2018 pe locul 22 din 28 la ponderea celor cu vârsta între 20 şi 64 de ani care lucrează part-time, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu 6,3% (pondere în scădere față de anii trecuți), ne-am plasat de puţin deasupra Poloniei şi Cehiei (fiecare cu câte 6,2%) şi peste Croaţia (4,9%), Slovacia (4,8%), Ungaria (4,2%) şi Bulgaria (1,8%).

Ca particularitate de reținut, suntem singura țară din UE în care numărul bărbaților care figurează ca lucrând part-time este mai mare decât cel al femeilor. Din 518 mii persoane aflate în această situație, 284 de mii dunt de sex masculin și 235 de mii de sex feminin, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul trecut.

La nivelul întregii Uniuni, decalajul între bărbaţi şi femei în materie de muncă part-time este foarte pronunţat, cu o medie de 31% pentru femei şi doar 8% în cazul bărbaţilor ( diferenţă de 23%). De luat aminte pentru cazul în care se va trece și la noi pe scară mai largă la concilierea vieții de familie cu cariera profesională, această diferenţă este maximă în Olanda (51 puncte procentuale), Austria (38 pp) și Germania (37 pp).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: