vineri

29 martie, 2024

9 noiembrie, 2015

cernavodaNuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat, luni, Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Lucrările ar putea fi demarate peste doi ani.

Cele două companii urmează să negocieze Acordul Investitorilor şi Actul Constitutiv ale noii companii de proiect, o companie joint-venture, la care chinezii vor deţine cel puţin 51% din capitalul social.

„Proiectul Unităţilor 3 şi 4 va răspunde pe termen lung necesităţilor de sistem energetic coroborate cu ţintele politicii de decarbonizare, asigurând securitate în aprovizionare, contribuţia la un mix energetic echilibrat, stabilitate şi accesibilitatea preţului la consumator final”, se arată în comunicatul transmis de Nuclearelectrica.


Compania notează, totodată, că proiectul înseamnă un dublu câştig, atât pentru statul român şi sistemul energetic, cât şi pentru creşterea şi dezvoltarea companiei.

„La acestea se adaugă şi dezvoltarea industriei nucleare româneşti prin implicare în dezvoltarea proiectului, crearea a mii de locuri de muncă şi a unui climat economic şi tehnologic atractiv pentru investitori”, a comentat Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica. Asociaţia Forumul Atomic Român (ROMATOM) estimează că firmele care vor contribui la construcţia celor două reactoare vor crea cel puţin 16.000 de locuri de muncă directe în industria naţională.

Andrei Gerea: Chinezii sunt interesaţi de proiecte în valoare de 8 miliarde de euro

Ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a spus la rândul său că proiectul va consolida statutul României de pol energetic regional şi va asigura independenţa energetică a ţării.

„Suntem, practic, în momentul în care se pune cărămida, baza viitoarei construcții care va fi această realizare deosebită pentru energia românească și care va asigura pentru România un surplus semnificativ de energie, care va contribui din plin la consolidarea statutului României ca pol energetic regional, va asigura realizarea și păstrarea mixului energetic deosebit de echilibrat, așa cum este în prezent, și va asigura ceea este extrem de important: va sigura independența energetică a României”, a spus Andrei Gerea, citat de Agerpres.


Ministrul Energiei a adăugat că valoarea totală a proiectelor energetice pentru care companiile chineze şi-au exprimat interesul se ridică la 8 miliarde de euro.

Despre independenţa energetică

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 presupune construcţia a încă două reactoare de tip CANDU 6 pe platforma de la Cernavocă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh şi o durată de viaţă de 30 de ani cu posibilitatea de extindere cu încă 25 de ani.

Dublarea capacităţii de producţie a CNE Cernavodă prin construcţia a încă două unităţi reprezintă „un avantaj competitiv major pe termen mediu şi lung întrucât România deţine întreg ciclul de producţie nucleară: materii prime (combustibil nuclear şi apă grea), infrastructura de specialitate şi resursa umană înalt calificată”, se arată în comunicatul transmis de Nuclearelectrica.

În ceea ce priveşte contribuţia la atingerea ţintelor de decarbonizare, noile reactoare vor ajuta la evitarea eliberării în atmosferă a aproximativ 12 milioane de tone de dioxid de carbon pe an. Din punct de vedere al eficienţei energetice, energia produsă de un singur fascicul de combustibil nuclear este de 1.115 MWh, cantitate echivalentă cu energia produsă de 470 de tone de combustibil convenţional, de 2.220 de tone de cărbune brun, 317 tone de petrol sau 36

In ceea ce priveste contributia la atingerea tintelor de decarbonizare, prin dublarea capacitatii nucleare cu inca doua reactoare de tip CANDU 6 se va evita eliberarea in atmosfera a aproximativ 12.000.000 tone de CO2/an. Din punct de vedere al eficientei energetice, energia produsa de un singur fascicul de combustibil nuclear este de 1115 MWh, cantitate echivalenta cu energia produsa de: 470 tone de combustibil conventional, 2220 tone de carbune brun, 317 tone de petrol si 363 mii Nm3 (metri cubi normali) de gaze naturale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: