vineri

3 mai, 2024

26 septembrie, 2014

CSAT urmează să decidă cu ce va contribui România la lupta împotriva Statului Islamic

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat vineri că o decizie privind capabilităţile ce vor fi puse la dispoziţia forţelor internaţionale în lupta împotriva Statului Islamic, va fi luată de autorităţile române în următoarele zile, primul organism abilitat să dezbată acest subiect fiind CSAT.

În plan european, subiectul stârneşte îngrijorare accentuată: Oficialii UE au constatat că peste 3.000 de cetățeni europeni luptă de partea Statului Islamic.

Ministrul Mircea Duşa: „Am pus la dispoziţie capabilităţile pe care România le are”

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a spus, vineri, că România este alături de partenerii săi din NATO şi Uniunea Europeană şi se alătură coaliţiei de combatere a Statului Islamic.


„Sigur că la nivelul guvernamental şi în funcţie de discuţiile pe care le avem cu partenerii noştri vom stabili în ce constă ajutorul României. Noi deja am făcut câteva precizări referitoare la capabilităţile de care dispune România pentru a sprijini lupta coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic. Sigur, va fi ajutor umanitar, dar vor fi şi capabilităţi care vor fi puse la dispoziţia forţelor internaţionale”, a afirmat Duşa.

Premierul Victor Ponta: Nu participăm cu militari, ci logistic, operaţional, umanitar

România va participa la coaliţia internaţională de combatere a organizaţiei teroriste Statul Islamic, dar nu cu militari, ci cu sprijin logistic, operaţional şi umanitar, a anunţat joi seară premierul Victor Ponta.

Premierul a precizat, la postul public de televiziune, că s-a consultat în acest sens cu miniştrii români de Apărare şi Externe.

“În ceea ce priveşte coaliţia internaţională de combatere a organizaţiei teroriste Statul Islamic, am anunţat foarte clar, după ce m-am sfătuit cu ministrul Apărării, cu ministrul de Externe, că România va participa la această coaliţie, nu cu trupe de teren, cu militari în teren, dar cu tot ce înseamnă sprijin logistic, operaţional şi umanitar”, a spus premierul Ponta, aflat în Statele Unite ale Americii pentru Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Oficial european: „Un atac terorist în Europa este aproape inevitabil”


Un atac terorist major al islamiştilor împotriva Europei este aproape inevitabil în condiţiile în care cetăţeni europeni care s-au alăturat Statului Islamic se întorc în ţările de origine din Siria sau din Irak, afirmă un înalt oficial european din zona în care se concep planurile diplomatice şi ale serviciilor secrete de contracarare a ameninţărilor ISIS, citat de publicaţia britanică Guardian.

„Este o situaţie foarte clară, avem semnale că acesta este scopul pentru care sunt antrenaţi luptătorii europeni ai ISIS. Este principala ameninţare cu care ne confruntăm”, a declarat sursa citată.

Miniştrii de Interne ai celor 28 de state membre UE urmează să se reunească la Luxemburg în tentativa de a conveni un plan european comun în prevenirea terorismului islamic.

“Consiliul pentru Afaceri Interne este perfect conştient şi îngrijorat de această ameninţare. Colegii din forţele de poliţie internaţionale încă nu ştiu cum vor contracara ameninţarea”, a afirmat oficialul european.

Social media invitată să contribuie la blocarea propagandei ISIS

Belgianul Gilles de Kerchove, oficialul european însărcinat cu coordonarea la nivelul UE al măsurilor de contra-terorism, a declarat vineri într-un interviu separat că directorii celor mai importanţi provideri de social media, printre care Twitter, Facebook şi Google, vor participa la reuniunea din Luxemburg pentru a afla şi, eventual, îmbunătăţi planul european de contracarare a propagandei ISIS derulată pe Internet.

“Am dori ca aceste companii să dezvolte propria variantă de răspuns la această ameninţare. Vom purta discuţii importante cu marii jucători social media”, a afirmat De Kerchove.

3.000 de europeni în armata ISIS. SUA ar putea bloca programul visa waiver

Oficialul belgian estimează la 3.000 numărul cetăţenilor europeni care luptă în Siria alături de armatele Statului Islamic.

“Nu avem o statistică foarte precisă. Dar ştim că fluxul de europeni către Siria şi Irak continuă”, a mai spus Gilles de Kerchove.

Înalţi oficiali ai comunităţii de informaţii a SUA au participat la reuniunile europene pe tema Statului Islamic, îngrijoraţi că terorişti europeni în slujba acestei mişcări s-ar putea infiltra cu uşurinţă peste Ocean.

„Americanii sunt foarte preocupaţi de faptul că europenii beneficiază de programul visa waiver şi analizează cu seriozitate această potenţială vulnerabilitate”, afirmă De Kerchove.

În plus față de dilemele ridicate de extremiștii care se întorc în Europa, capitalele europene și Washingtonul sunt preocupate nu doar de brutalităţile ISIS în Siria și Irak, ci şi de anunţata sosire în Siria a unor agenți al-Qaida din Afganistan și Pakistan grupaţi în așa-numitul grup Khorasan.

“Sunt indicii clare că din acest grup face parte şi Ibrahim al-Asiri, unul dintre cei mai vânaţi specialişti în confecţionarea de bombe”, a precizat De Kerchove.

Registrul Unic al Pasagerilor în locul Sistemului de Informații Schengen

UE încearcă de 18 luni să pună la punct o strategie anti-teroristă. Urgenţa o constituie elaborarea unui plan unic la nivel european, dar autorităţile se tem că soluţiile nu se vor ridica la înălţimea provocărilor şi că măsurile ar putea veni prea târziu.

Printre soluţiile discutate se numără constituirea unui Registru Unic al Pasagerilor, în care să fie stocate toate persoanele care călătoresc cu avionul şi care, în baza unui set de 15 parametri, să poată ajuta la identificarea suspecţilor.

Măsura este însă contestată în Parlamentul European în baza libertăţilor civile. Germania, de exemplu, este reticentă faţă de această posibilă măsură, fiind mai de grabă de acord cu înăsprirea controalelor în aeroporturi.

În Europa funcţionează SIS (Sistemul de Informaţii Schengen), care ar putea fi folosit în teorie pentru identificarea suspecţilor. În practică, afirmă Guardian, statele sunt reticente să furnizeze informaţii în sistemul integrat, făcându-l în acest fel ineficace.

Marea Britanie, de unde provin aproape un sfert dintre cetăţenii europeni care luptă de partea ISIS în Orientul Mijlociu, nu este parte a Sistemului de Informaţii Schengen.

Franţa şi Marea Britanie, cei mai mulţi cetăţeni de partea Statului Islamic

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic a afirmat că „peste 500 de cetăţeni britanici au călătorit spre Siria şi Irak de la declanşarea insurecţiei islamiste”.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, nu a putut să furnizeze Guardian cifre exacte ale britanicilor care au revenit din aceste călătorii.

Potrivit autorităţilor franceze, numărul nativilor aflaţi pe frontul din Siria şi Irak este de 932. Dintre aceştia, 118 s-au reîntors în Franţa.

Potrivit experţilor francezi, dintre cei 118, unul din nouă constituie o posibilă ameninţare teroristă.

Cine sunt jihadiştii ISIS

Zonele controlate de ISIS. CLICK pentru mărire

Gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant s-a dezvoltat în timpul războiului civil din Siria şi s-a extins graţie vacuumului de securitate care a urmat plecării trupelor americane din Irak.

Scopul declarat al grupării este de a crea un stat islamic în zonele populate de sunniţi, pe un teritoriu de la graniţia comună dintre Irak şi Siria este tot mai realizabil.

ISIS controlează deja mii de kilometri pătraţi de teritoriu unde autoritatea s-a evaporat. Ignoră graniţele internaţionale şi îşi manifestă prezenţa de la costa mediteraneană a Siriei până în sudul Bagdadului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: