Guvernul României beneficiază de a cincea cea mai mare pondere a veniturilor din taxele de mediu, cu 9% din totalul taxelor şi contribuţiilor, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat.
Totuși, România este amenințată cu procedura de infringement, din cauza poluării aerului din marile orașe.
În România, veniturile guvernamentale din taxele de mediu au depășit 3,9 miliarde de euro în 2016, în creștere cu peste 59% față de 2007 și cu 1,9% față de 2015, potrivit datelor Eurostat.
Românii plătesc 17 taxe de mediu, la diferite niveluri administrative, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
Există taxe pe transport (accize în vamă din importul autoturismelor şi din vânzarea maşinilor din producţia internă, taxa de înregistrarea auto, taxe de drum, impozit pe maşini), taxe pe energie (accize din importuri şi din vânzarea energiei electrice, supraacciza pe carburanți, venituri din cota unică asupra carburanţilor livraţi, consumaţi sau importaţi de producători, taxa de dezvoltare, venituri din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră), taxe pe resurse (impozit pe ţiţeiul din producţia internă şi gazele naturale, taxe pe activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale) şi o taxă pe poluare (taxe şi alte venituri din protecţia mediului).
(Citiți și: ”Ultimatum UE: România și alte 8 state trebuie să prezinte până pe 5 februarie planurile pentru îmbunătățirea calității aerului”)
Cele mai mari ponderi ale veniturilor din taxe le au guvernele din Letonia (11,7% ), Slovenia (10,6%). Urmează Grecia (9,8%), Bulgaria (9,6%), Croaţia (9,3%).
Media Europeană a scăzut de la 6,4% în 2006 la 6,3% în 2016.
Cea mai mică pondere este de 4,6% în Luxemburg, care este urmată de Germania (4,8%), Franţa (4,9%), Belgia (5,0%) şi Suedia (5,1%).
Pe de altă parte, România și alte 8 state trebuie să prezinte Comisiei Europene planurile pentru îmbunătățirea calității aerului, până pe 5 februarie. Altfel, România, Ungaria, Cehia, Germania, Spania, Franța, Italia, Slovacia și Marea Britanie vor fi chemate în instanța Curții de Justiție a UE.
(Citiți și: Ultimatum: România și alte 8 state trebuie să prezinte până pe 5 februarie planurile pentru îmbunătățirea calității aerului)
Veniturile guvernamentale din taxele de mediu în statele membre ale Uniunii Europene s-au ridicat la 364,4 miliarde de euro în 2016, comparativ cu 296,5 miliarde de euro în 2006.
Taxele pe energie au fost responsabile pentru peste trei sferturi (76,9%) din totalul veniturilor din taxele de mediu, urmate de taxele pe transport (19,7%) şi cele pe poluare şi resurse (3,4%).
Un răspuns
Cum unde? Salarii bugeratri, pensii speciale, asistenta sociala (exces).