miercuri

27 martie, 2024

26 mai, 2021

Într-o perioadă în care crește competiția globală pentru atragerea de investiții în energie regenerabilă, România nu reușește să mai intre în portofoliul celor mai atractive 40 țări din acest punct de vedere, pe care se construiește indicele EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).

Conform rapoartelor bianuale RECAI din ultimii aproape 10 ani, evoluția României în clasamentul realizat de EY al principalelor 40 de piețe din lume, în funcție de atractivitatea investițiilor în energia regenerabilă și de oportunitățile de implementare, a fost următoarea:

  • în 2011, România se afla pe locul 13 la nivel mondial între țările cele mai atractive pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă;
  • în 2013 România a ocupat locul 33;
  • în perioada 2014-2015 – România a ocupat locurile 31, 32, 35 și respectiv 34.

Conform raportului realizat la sfârșitul anului 2016, România a pierdut locul 34 pe care l-a deținut în 2015 și este de atunci în afara Topului 40, al țărilor celor mai  atractive pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă – potrivit datelor trimise de EY România la solicitarea CursDeGuvernare.

România nici nu a intrat în calcul pentru Topul 40 al atractivității de țară pentru industria regenerabilelor. Între timp Ungaria a urcat depe locul 44 pe 38 și Kenia de pe 43 pe 4.

Polonia, aflată acum pe poziția 22, a adoptat o nouă lege care promovează construirea unor capacități eoliene offshore cu o putere totală de 5,9 GW până în 2030 prin proceduri de licitație competitive.


Obstacolele financiare ar putea reprezenta cel mai mare impediment în atingerea țintei de emisii „net zero”, potrivit raportului care însoțește Indicele EY.

Pe când subvențiile erau reduse

Nu e mai puțin adevărat că declinul României a venit pe fondul reducerii subvențiilor acordate pentru investițiile în regenerabile, un subiect mult dezbătut în industrie.

(Citiți și: „DOCUMENT / Guvernul estimează la 1,8 mld. euro costurile reformei energetice prevăzută în PNRR ”)

Funcționează, însă, în continuare, sistemul de susținere prin certificatele verzi acordate producătorilor de regenerabile. Aceștia vând certificatele furnizorilor de electricitate, care sunt obligați să le cumpere în anumite cote, dar își acoperă costul transferându-l consumatorilor finali.

După primul trimestru al anului 2021, totuși, valoarea proiectelor eoliene şi solare aflate în diferite stadii de autorizare se apropie de 5,7 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF.

Noi „scheme suport”

În România, „discuțiile nu sunt suficiente pentru reincluderea României în topul RECAI. Investițiile în noi unități, eventuale scheme suport și predictibilitatea cadrului legislativ ar putea contribui la revenirea României în topul celor mai atractive 40 de țări pentru investiții în energie regenerabilă”, a declarat Mihai Drăghici, senior manager, consulting la  EY România.

(Citiți și: „România ar putea produce de 4 ori mai multă energie electrică prin parcurile eoliene offshore. Harta locațiilor potențiale – raport EPG

În toată lumea, „în 2020, investițiile în capacitățile de energie regenerabilă au crescut cu 2% până la 303,5 miliarde de USD, a doua cea mai mare valoare anuală înregistrată până în prezent, în pofida impactului pandemiei provocate de COVID-19 la nivel global”, spune EY România.

A 57-a ediție a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) estimează că evoluția spre atingerea țintei „net zero emisii” va necesita investiții suplimentare în valoare de 5,2 trilioane USD și evidențiază rolul pe care investitorii instituționali vor trebui să îl joace în finanțarea tranziției energetice.

Harta celor mai atractive țări pentru investițiile în regenerabile

În topul indicelui, SUA se menține pe primul loc, iar China și India completează podiumul. Unele țări au urcat în top, altele au coborât, dar cele mai multe s-au menținut.

Revenirea SUA în acordul de la Paris și stabilirea unei ținte de reducere a gazelor cu efect de seră (GES) la nivel național de 50 – 52% până în 2030, face probabilă creșterea interesului pentru investiții în regenerabile în SUA.

În aprilie, China și SUA au anunțat că vor colabora între ele, precum și cu alte țări, în vederea gestionării schimbărilor climatice.

Alte evoluții remarcate în raportul EY România:

  • India avansează cu un loc în clasament până pe poziția a treia, anticipându-se o creștere semnificativă a sectorului energiei solare din această țară.
  • Autoritatea federală de mediu din Brazilia a publicat ghidul de licențiere pentru proiectele eoliene offshore, ceea ce a făcut ca această țară să urce până pe locul al 11-lea.
  • Germania a coborât cu un loc în clasament până pe poziția a șaptea, pe fondul criticilor la adresa unor modificări de ultim moment aduse modului de organizare a viitoarelor licitații pentru proiecte eoliene terestre. Aceste modificări ar permite autorităților de reglementare să reducă dimensiunile licitațiilor, în cazul unui deficit de subscriere a acestora, iar dezvoltatorii consideră că această incertitudine va conduce la scăderea volumelor ofertate.
  • Italia a urcat două locuri până pe poziția a 15-a, după primirea unui grant în valoare de 209 miliarde de euro de la Fondul de redresare al UE.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: