29 septembrie, 2023

România intenționează să cumpere portul Giurgiuleşti din Moldova și a inițiat deja discuțiile cu BERD, proprietarul unic al portului, despre această posibilitate. Portul va fi o componentă strategică de infrastructură după demararea reconstrucției Ucrainei.

„Unul dintre cele mai importante hub-uri de reconstrucție a Ucrainei, după finalizarea războiului va fi România. Iar România trebuie să fie de această dată pregătită logistic pentru acest hub. Am un proiect, pe care l-am discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, comun cu premierul Bulgariei, să luăm din banii pentru mobilitate de la Comisie și să mai facem un pod, și rutier și feroviar, peste Dunăre, la Giurgiu”, a declarat premierul Ciolacu, la Digi24.

„Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja prin ministrul Transporturilor România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”, a precizat premierul.

BERD, proprietar unic al portului


În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, portul Giurgiulești a jucat un rol cheie în aprovizionarea cu mărfuri către și dinspre Ucraina, atingând un volum record de transport a mărfurilor de 1,8 milioane de tone în 2022.

BERD a sprijinit construcția portului în 1995, alocând 27,5 milioane dolari, după care a continuat să finanțeze portul, chiar și după plecarea investitorilor inițiali.

În 2021, berd a devenit singurul proprietar al operatorului Giurgiulești. Banca spune că va atrage investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta portul. Până în prezent, berd a investit 1,4 miliarde de euro în R. Moldova, devenind cel mai mare investitor instituțional.

(Citește și: „Operatorul singurului port maritim – fluvial al Republicii Moldova a fost preluat integral de BERD„)

Guvernul de la Chișinău a anunțat modernizarea Portului de Stat Giurgiulești

Ministrul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat joi un proiectul de dezvoltare strategică şi extindere a portului Giurgiulești, în valoare de 34 milioane de dolari.


„Portul de Stat Giurgiulești trebuie să devină unul modern, competitiv și să impulsioneze economia din Republica Moldova și din regiune”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, citat de Radio Moldova, la prezentarea Proiectului de Dezvoltare a Portului de Stat Giurgiulești, care face parte din prioritățile Planului de Reconstrucție a Infrastructurii Moldovei 5+.

Minsitrul nu s-a referit deloc, la preznetarea planurilor de dezvoltare a portului, la o eventuală schimbare de acționariat. „Dezvoltarea Portului de Stat Giurgiulești este un proiect ambițios, care cere investiții și timp, dar care odată realizat va aduce beneficii nu doar pentru agricultorii și cetățenii din Republica Moldova, dar pentru toată regiunea. Portul de Stat de la Giurgiulești trebuie și va fi un port modern, un motor al economiei noastre”, a spus ministrul Andrei Spînu.

Ce prevede proiectul, care are termen de dezvoltare perioada 2026 – 2027:

  • creşterea capacităţii de transbordare portuară cu 800.000 tone
  • o nouă dană, de 150 metri lungime,pentru creșterea capacității
  • vor fi construite noi silozuri de cereale, cu o capacitate de 80 mii tone, dotate cu încărcătoare de cereale cu viteză de 1.500 tone/oră
  • linii de cale ferată şi o staţi de descărcare feroviară
  • o parcare nouă pentru camioane şi o nouă staţie pentru descărcarea camioanelor
  • dotarea cu macarale mobile
  • amenajarea teritoriului de 2,5 ha pentru noul terminal portuar

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: