joi

28 martie, 2024

10 ianuarie, 2023

La începutul acestei săptămâni, România mai avea în depozite o cantitate de 2,175 miliarde metri cubi (mld. mc) de gaze naturale, ceea ce reprezintă aproximativ 78% din capacitate, a declarat pentru CursdeGuvernare Vasile Cârstea, directorul general al Depogaz Ploiești SRL, filiala a Romgaz.

“Extragem zilnic o cantitate de aproximativ 14 milioane mc. Astăzi (luni – n.r.) extragem 14,5 milioane”, ne-a pecizat Vasile Cârstea.

Potrivit directorul general al Depogaz Ploiești, în luna decembrie, fiind temperaturi mai ridicate decât media normală, cantitatea de gaze extrase s-a situat între 10 și 11 milioane mc/zi.  

Se înmagazinează gaze în depozite și acum


Producția zilnică de gaze a României este de aproximativ 25-26 milioane mc, astfel că Depogaz primește cereri și acum să înmagazineze gaze în depozite.

“La Sărmășel și la Ghercești, care au multiciclu, înmagazinăm gaze și astăzi”, spune Vasile Cârstea.

El a menționat că și în luna decembrie au existat cereri de înmagazinare din partea mai multor companii, precum OMV Petrom, Romgaz, Engie sau Premier Energy.

În urmă cu câteva zile, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, declara că în perioada noiembrie – ianuarie s-au extras circa 20% din gazele naturale depozitate.


“În conformitate cu Legea 123/2012, populația are drept să primească gazele achiziționate de furnizori la cele mai mici prețuri. Cele mai mici prețuri sunt de 0,15 lei/MWh”, spunea Dumitru Chisăliță, cu mențiunea că, în noiembrie, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze natural avea costul mediu de achiziție a gazelor de 0,20144 lei/kWh fără TVA.

Preț plafonat pentru populație

În aprilie 2022 prin OUG 27 s-a plafonat prețul de vânzare a gazelor naturale către furnizorii care furnizează gaze la populație la un nivel de 0,15 lei/kWh, fără TVA. Cu toate acestea prețul plafonat la populație în mod inexplicabil se menține la un nivel aproape dublu – 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, fapt ce face ca toți furnizorii mari de gaze pentru populație să mențină prețuri ridicate.

“Gazele achiziționate de furnizori pentru consumatorii casnici de aproape un an este plafonat la 0,15 lei/kWh la producători, adăugând 0,009 lei/KWh costurile de transport, 0,035 lei/KWh costurile de distribuție și 0,0075 lei/kWh costurile reglementate ale furnizorilor, obținem un cost al gazelor pentru populație de 0,239 lei/KWh cu TVA inclus”, explica Dumitru Chisăliță.

În aceste condiții în mod inexplicabil, este mențiut de peste un an de zile și pentru următorii doi ani, prețul plafonat la un nivel de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus (cu 29% mai mult).

“Această valoare a prețului plafonat determină falsa ridicarea a prețului gazelor pe piața din România”, consideră președintele Asociației Energia Inteligentă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: