marți

16 aprilie, 2024

14 septembrie, 2020

România se poziționează pe locul 23 în lume în clasamentul libertății economice, depășind majoritatea statelor din Europa Centrală și de Est, potrivit unui raport publicat zilele acestea de Institutul Fraser.

În clasamentul care ia în calcul datele din 2018, România a obținut 7,83 puncte și a surclasat state precum Cehia (locul 25, cu 7,81 puncte), Bulgaria (32), Slovacia (38), Polonia (77), Ungaria (53), dar a fost depășită de țări precum Letonia (19), Lituania (11), Estonia (14) și Georgia (8).

Clasamentul a fost realizat în funcție de indicatori precum dimensiunea aparatului guvernamental, respectarea dreptului asupra proprietății, stabilitatea monedei, accesul liber la piețele externe, sistemul legislativ.


Acest ultim indicator are trei subcategorii: reglementările din domeniul financiar, reglementările de pe piața muncii și legislația pentru mediul de afaceri.

Cele mai mare punctaje au fost obținut de România la capitolele stabilitatea monedei – 9,33 puncte (locul 52 la nivel mondial) și accesul liber la piețe externe –  8,4 de puncte (locul 6), rezultate cu care a surclasat Cehia și Polonia. Bulgaria și Ungaria s-au poziționat mai bine decât România în ceea ce privește stabilitatea monedei, dar au obținut un scor mai slab în clasamentul privind accesul la piețe externe.

La capitolul respectarea dreptului la proprietate, România a fost punctată cu 6,24 puncte, peste Polonia și Bulgaria, însă sub Cehia și Ungaria.

Legislația pentru mediul de afaceri a adus României un punctaj de numai 6,51 puncte (locul 98 la nivel mondial), rezultat cu care se situează sub Polonia, Cehia și Ungaria, depășind însă Bulgaria.


Clasamentul publicat în acest an este condus de Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă, Elveția și Australia.

În topul realizat în 2019 (pe baza datelor valabile în 2017), România s-a situat pe locul 19 și a obținut 7,86 de puncte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: