sâmbătă

27 aprilie, 2024

15 martie, 2022

România a importat de peste 3 ori mai mult cărbune și cu 48% mai multe gaze naturale în ianuarie 2022 față de aceeași lună a anului trecut, dar mai ales pentru stocuri. Totuși, „termocentralele clasice” (pe cărbune și pe gaze) au produs mai puțină electricitate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Cum nici iarna 2022 nu a fost mai severă decât în 2021, explicația acumulării de stocuri de cărbune se bazează pe vulnerabilitatea alimentării cu gaze, provocată inițial de tensiunile de la granița Rusiei cu Ucraina și confirmată ulterior de invazia rusă în Ucraina.

Într-adevăr, în ianuarie 2022 puterea medie generată de cărbune la fiecare 10 minute a fost de 1,128 milioane kW, mult mai mică decât în urmă cu un an (1,217 mil. kW), potrivit datelor Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic național.


Totodată, anul trecut, Complexul Energetic Oltenia începuse oprirea unor capacități de producție de electricitate pe cărbune. A închis o parte din grupurile energetice din termocentrale, pentru a convinge Comisia Europeană că planul său de restructurare este realizabil.

Abia săptămâna trecută, guvernul a decis repornirea unor capacități de producție de electricitate pe cărbune de 300 MW, începând din luna mai.

România a importat cărbune, în ianuarie 2022, cu 48 de milioane tone echivalent petrol (tep) sau cu aproape 319% mai mult decât în aceeași lună a anului trecut, potrivit INS.

Mai multă electricitate din soare, vânt și nucleară

Deficitul de producție de electricitate din cărbune a fost acoperit prin creșterea celei a centralei nucleare (+13,2%), a centralelor eoliene (+25,8%) și a capacităților fotovoltaice (+39%).


Și gazele au contribuit la deficitul de electricitate produsă din cărbune. Media la fiecare 10 minute a puterii produse în electrocentralele pe gaze a fost de 1,624 milioane kW în ianuarie 2022, față de 1,539 milioane kW cu un an în urmă.

Așa se explică și creșterea importurilor de gaze

Importurile de gaze au fost mai mari cu  peste 97 tep, sau cu peste 48% mai mult, iar ceea ce INS numește termocentralele clasice (de producție a electricității prin arderea cărbunelor și gazelor) au produs mai puțină electricitate cu 34,7 milioane kWh (2,98 tep).

Consumul final de energie electrică în ianuarie 2022 a fost de 4.816,4 milioane kWh, cu 6,2% mai mare faţă de aceeași lună din 2021.

Economia a consumat cu 10% mai mult, iluminatul public a înregistrat o creștere cu 2,6%, dar consumul populaţiei a scăzut cu 3,7%.

Exportul de energie electrică a fost de 549,7 milioane kWh, în scădere cu 5,4 milioane kWh.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: