duminică

21 aprilie, 2024

30 aprilie, 2018

România a exportat lemn şi plută în valoare de 49,7 milioane de euro, doar în ianuarie 2018, potrivit celor mai recente statistici.

Valoarea este cu 19,4% mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de Agerpres.

Pe de altă parte, importurile de lemn şi plută s-au cifrat la 18,4 milioane euro, cu 54,3% mai mult decât în prima lună din 2017


Exporturile totale (FOB) ale României din ianuarie 2018 au crescut cu 15,9% până la 5.423 milioane de euro, dar importurile (CIF) au crescut mai mult, cu 17,3% față de ianuarie 2017, până la 6.198 milioane de euro.

Tăierile ilegale

Pe de altă parte, tăierile ilegale de lemn din pădurile românești continuă.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au confiscat peste 900 de mc de lemne numai în Parcul Naţional Călimani.

Cele 52 de amenzi au fost în valoare de doar 150.000 de lei, potrivit Mediafax.


La jumătatea anului trecut a intrat în vigoare legea care îmblânzește regimul amenzilor și al pedepsirii tăierilor ilegale.

Cei care depăşesc cu mai puţin de trei procente cantitatea de lemn aprobată pentru tăiere nu vor mai plăti 8.000 de lei ca până acum, ci vor scăpa doar cu avertisment în cazul în care sunt prinşi.

Amenda a scăzut de 10 ori şi în cazul celor care dau undă verde pentru exploatarea copacilor bolnavi sau scoşi din rădăcini. 2.000 de lei este acum sancţiunea maximă.

3 hectare de pădure pierdute pe oră

Țara noastră pierdea acum doi ani trei hectare de pădure în fiecare oră, potrivit unui raport Greenpeace citat de Digi24.

Totodată, a fost îngrădit accesul public la aplicaţiile mobile şi la portalul „Inspectorul Pădurii”, sisteme de monitorizare şi control în timp real al tăierilor şi transportului de masă lemnoasă.

Îngrădirea accesului populaţiei la această platformă de monitorizare a tăierilor ilegale de masă lemnoasă s-a făcut sub aparenţa unui motiv tehnic fals, invocat de ministrul apelor şi pădurilor de la acea dată, Doina Pană, potrivit platformei România 100.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: