10 septembrie, 2021

iohannis citu memorandum
Președintele Iohannis a participat la ședința de guvern în care a fost aprobat Memorandumul de implementare a României Educate

Hotărârea de guvern pentru implementarea programului România Educată, proiectul național al președintelui Klaus Iohannis, nu poate fi adoptată în ședința de vineri, întrucât nu există avizul Consiliului Economic și Social (CES). Executivul stabilise data de 10 septembrie, ca moment de start în implementare, prin aprobarea HG, încă din luna iulie.

Proiectul de HG figurează pe agenda de vineri a Executivului, dar nu la acte normative ce urmează a fi aprobate, ci la capitolul în prima lectură.

Ministrul Educației a declarat după ședința de guvern că adoptarea se amână pentru săptămâna viitoare, întrucât nu există avizul CES.


În ședința de guvern din 26 august, în care a fost aprobat memorandumul pentru implementarea României Educate, premierul Florin Cîțu declara:

Mulțumesc, domnule ministru (Sorin Cîmpeanu – n.red.), sunt sigur că veți reuși să faceți până pe 10 septembrie să avem totul pregătit, am mare încredere că se poate face, frecvența săptămânală… v-am spus… o să ne vedem ori de câte ori este nevoie, avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un  proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG și după aceea la 1 octombrie.

Optimismul premierului a fost răspunsul acestuia la declarația precaută a ministrului Cîmpeanu, care se arăta sceptic în privința posibilității respectării calendarului fixat de Florin Cîțu:

S-ar putea să avem șansa să ne ținem de cuvânt și să adoptăm până pe 10 septembrie hotărârea de guvern, cu programul de implementare, care trebuie să fie o politică publică ce, în mod obligatoriu, conform unor legi pe care nu le menționez, dar desigur le cunoașteți, trebuie să stea la baza pachetului legislativ din Educație.


Vestea proastă este că, deși am propus, în speranța că domnul prim-ministru va accepta, frecvență săptămânală, îmi manifest cu onestitate poate excesivă îngrijorarea cu privire la încadrarea în termenul de 1 octombrie pentru a avea un pachet legislativ coerent într-un prim draft.

(Citiți și: „Cristian Grosu / Președintele nostru este bolnav”)

Avizul Consiliului Legislativ, cerut abia joi

Programul Românai Educată, singurul proiect de țară al președintelui Klaus Iohannis, s-a aflat până în vara aceasta în dezbateri și consultări publice, timp de aproape cinci ani.

El a fost prezentat precipitat în iulie, pentru prima dată, după rezultatele dezastruoase de la Evaluarea Națională ce au generat discuții ample în mass-media, pe tema degradării rezultatelor sistemului și a creșterii inegalităților dintre urban și rural, pe parcursul ultimilor ani.

(Citiți și: „SOS Educația: 36% din total elevi au făcut 8 clase degeaba; unul din doi elevi din rural nu a reușit să ia 5 la proba de matematică a Evaluării Naționale”)

Proiectul nu avea cum să obțină avizul CES, cât timp el nu parcursese întregul proces de avizare, așa cum impune legea.

De asemenea, Consiliul Legislativ a primit și a avizat favorabil proiectul abia joi, 9 septembrie. A făcut și câteva observații, de tehnică legislativă, printre care și cea referitoare la faptul că sintagma „proiect inițiat de președintele României” trebuie înlocuită cu „inițiat de Administrația Prezidențială”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: