23 iulie, 2022

România va prelua, de la 1 ianuarie 2023, două noi mandate de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE) – în Georgia și, respectiv, în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), în urma deciziei NATO în acest sens, potrivit unui anunț al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

În Georgia, mandatul CPE va fi exercitat, în premieră, în comun cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Este pentru a treia oară când România deține această calitate în Georgia, precedentele mandate CPE derulându-se în perioada 2013-2016.

Totodată, România va continua mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO la Helsinki, până la finalizarea procesului de aderare a Finlandei la NATO (încheierea ratificării de către toate statele aliate a Protocolului de Aderare al Finlandei la Alianță). De asemenea, România va exercita, până la finele anului curent, atribuțiile de Ambasadă CPE în Kuwait.


”Astfel, într-un context internațional marcat de implicațiile grave de securitate generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, atât pentru regiunea Mării Negre, cât și pentru zona euroatlantică și la nivel global, România continuă să-și sporească contribuția în cadrul NATO pe multiple dimensiuni, acționând ca un factor de securitate și stabilitate”, transmite MAE.

Asumarea de către România a acestor noi responsabilități reflectă ”atașamentul solid al țării noastre față de Alianță, precum și rolul țării noastre de promotor activ al politicii de parteneriate a NATO, instrument esențial în promovarea stabilității atât pentru membrii, cât şi pentru statele din imediata vecinătate a Alianţei”.

În calitate de Punct de Contact NATO, România va contribui la diseminarea valorilor aliate, facilitând o mai bună înţelegere a rolului organizației  şi oportunităţilor de cooperare cu Alianţa Nord-Atlantică, precum și la sprijinirea  relațiilor de parteneriat NATO-Georgia și NATO-Iordania atât pe dimensiunea dialogului politic, cât și pe cea a cooperării practice, în baza respectului reciproc, a intereselor și beneficiilor comune.

În contextul evoluțiilor la nivelul mediului de securitate, generate de agresiunea brutală și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei, aliații au decis, la Summitul NATO de la Madrid, noi măsuri în vederea intensificării sprijinului politic și practic adaptat pentru parteneri, inclusiv pentru Georgia, precum și consolidarea sprijinului pentru întărirea capacităților în domeniul sectorului de securitate și apărare pentru partenerii NATO din Sud.

Rolul Ambasadelor Punct de Contact NATO


Ambasada Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE) într-un stat partener are un rol important în promovarea valorilor, principiilor, rolului și politicilor Alianței, precum și a relației de parteneriat prin intermediul activităților de diplomație publică pe care le desfășoară, în vederea unei mai bune înțelegeri a acestora de către publicul și actorii locali.

Totodată, ambasada CPE  poate juca un rol de facilitator al activităților de cooperare și al legăturii dintre Alianță și statul partener și în funcție de interesele comune și nivelul de ambiție al partenerului în relația cu Alianța, precum și de solicitările specifice ale Secretariatului Internațional al NATO.

Ambasada colaborează cu actorii locali, inclusiv din mediul neguvernamental, Divizia de Diplomație Publică și structurile NATO din statul partener pentru diseminarea mesajelor aliate cu relevanță pentru mediul și contextul local și regional, contribuind la o mai bună înţelegere a rolului şi oportunităţilor de cooperare cu Alianța, și oferă sprijin reprezentanților politici și militari ai NATO aflați în vizită în țara respectivă.

Mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO este exercitat pe perioade de câte doi ani. După aderarea la NATO, România a exercitat responsabilități CPE în R. Moldova, Azerbaidjan, Georgia, Kuwait și Finlanda.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: