vineri

19 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2021

România a înregistrat cea mai slabă evoluție a sectorului de construcții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o scădere de -4,9%, rezultatul pe luna septembrie a fost mai slab decât cele înregistrate de Slovacia (-3,8%) și Polonia (-1,9%). La polul opus, alte două state din fostul bloc estic, Slovenia (+8,5%) și Ungaria (+4,1%), au încadrat Suedia (+6%).

Pentru referință, menționăm că Uniunea a avut per total o creștere sectorială de 1,2% iar Zona Euro de 0,9%. Observație importantă pentru noi, în ambele cazuri, accentul a căzut pe construcțiile inginerești (obiective de investiții gen drumuri, poduri, canale, sisteme de canalizare etc.) și nu pe cele de clădiri rezidențiale. Ritmurile au fost în favoarea primelor la un „scor” de 2% față de 1,2% în UE și, mai pronunțat, 2,6% față de 0,9% în Zona Euro.

În context, trebuie subliniat că, în România, pe clasificarea națională în obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 28,8%, respectiv cu 17,4%. Singurele care au crescut (+26,3%) sunt clădirile rezidenţiale, mai vizibile dar cu efect mai redus de antrenare pe restul economiei. Diferența se vede mai clar pe următorul grafic.


Dacă se face trimitere la ritmul anual de evoluție ( comparativ cu aceeași lună a anului anterior), România stă încă și slab, cu o scădere de -14,2%, la foarte mare distanță de Spania (-7,2%) și Slovacia (-1,6%). Podiumul performerelor a fost ocupat de Ungaria (+14,3%), Finlanda (+6%) și Polonia (+4,3%).

În fine, țara noastră deține ultime poziție și pe datele referitoare la evoluția trimestrială, cu -10,2% pe T3 2021. Adică, dintre cele 17 state care au transmis, deocamdată, valori certificate de Eurostat, sub Austria (-8,7%), Slovacia (-4,8%), Spania (-3,6%) și Letonia (-3,5%).
Tot rău stăm și pe seria ajustată sezonier, unde, cu -7,4%, cedăm ultima pozție către Spania (-11,2%).

Este și motivul foarte probabil pentru care Comisia Națională de Strategie și Prognoză a revizuit în foarte mare scădere estimarea pentru anul 2021 a creșterii în construcții, de la +6,1% în varianta de vară publicată în luna august până la doar +0,2%, publicată recent. În aceste condiții, surprinde oarecum păstrarea neschimbată a nivelului de 7% pentru creșterea economică pe anul în curs, deși construcțiile erau un factor de influență destul de important.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: