joi

28 martie, 2024

28 august, 2020

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a propus un moratoriu împotriva forajelor în perimetrele disputate din Marea Mediterană, astfel încât Turcia să înceteze operațiunile sale de acest tip, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Propunerea a fost făcută în cadrul discuțiilor de vineri, de la Berlin, dintre miniștrii de externe ai țărilor UE.

Bogdan Aurescu a propus „ca prim pas spre dezescaladare, introducerea unui moratoriu asupra explorărilor în zonele în dispută din Mediterana de Est până la realizarea delimitărilor maritime în discuție fie prin negocieri, fie prin recurgerea la o instanță internațională, cum este Curtea Internațională de Justiție”, potrivit comunicatului.


Ministrul român de Externe “a exprimat solidaritatea cu Grecia și Cipru, precum și sprijinul pentru eforturile în derulare la nivelul UE de dezescaladare și de relansare a dialogului cu Turcia. A afirmat că orice dispută privind delimitările maritime ar trebui soluționată exclusiv pe cale pașnică și în conformitate cu dreptul internațional. În acest context, ministrul de externe român a exprimat „deschiderea României de a împărtăși, atât cu Grecia, cât și cu Turcia, expertiza dobândită în problematica delimitărilor maritime, în urma procesului privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră de la Haga, în conformitate cu dreptul internațional aplicabil”.

România “a reiterat în același timp necesitatea menținerii unui dialog cuprinzător al UE cu Ankara, având în vedere arealul extins de teme de interes comun, precum migrația, comerțul și lupta împotriva terorismului”, potrivit MAE.

UE pregătește sancțiunile

Sancţiunile UE împotriva Turciei ar putea fi decise la Consiliul European din 24 septembrie, ca răspuns la diferendul între Atena şi Ankara privitor la Mediterana Orientală, potrivit şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, citat de Reuters şi AFP.

Măsurile respective sunt menite să limiteze capacitatea Turciei de a face explorări pentru gaz natural în apele disputate și ar putea viza persoane, nave sau utilizarea porturilor europene, a menţionat Borrell.


Uniunea Europeană se va concentra pe orice este legat de ”activităţi pe care le considerăm ilegale”, a adăugat el, după reuniunea informală a miniştrilor de externe europeni găzduită de Berlin, capitala ţării ce asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Relațiile UE – Rusia

Pe agenda discuțiilor de vineri a fost și tema relațiilor UE-Rusia, despre care MAE spune că “au fost abordate din perspectiva obiectivelor Uniunii Europene, precum și a modului în care Rusia își respectă angajamentele internaționale, inclusiv în ceea ce privește implementarea celor cinci principii directoare ale UE:

  • (1) aplicarea acordului de la Minsk, ca o condiție esențială pentru orice modificare substanțială a poziției UE față de Rusia;
  • (2) consolidarea relațiilor cu partenerii estici ai UE și cu alți vecini, inclusiv cu cei din Asia Centrală;
  • (3) creșterea rezilienței UE (de exemplu în ceea ce privește securitatea energetică, amenințările hibride sau comunicarea strategică);
  • (4) un angajament selectiv cu Rusia pe teme de interes pentru UE;
  • (5) necesitatea de a realiza contacte interpersonale și de a susține societatea civilă din Rusia), de la debutul definirii acestora în 2016, până în prezent.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a accentuat că este necesară o politică fermă, coerentă, coordonată și cuprinzătoare pentru a obține rezultate în relația cu Federația Rusă, relație care rămâne o provocare strategică pentru UE și statele membre. Oficialul român a subliniat că este necesară definirea unei strategii a UE pe termen lung pe acest dosar. A subliniat că este imperios necesar să fie menținut ca prioritate pentru UE cursul de dezvoltare a relațiilor cu statele din Parteneriatul Estic, în vederea promovării stabilității și prosperității în regiune, consolidarea rezilienței statelor membre, continuarea politicii de sancțiuni, dar și o coordonare mai bună privind implementarea principiului angajării selective în relația cu Rusia”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: