joi

18 aprilie, 2024

15 decembrie, 2019

România figurează pe locul trei între statele UE ca pondere a cheltuielilor efectuate de către gospodării pentru comunicații în anul 2018. Cu un procentaj de 4,1% din total, suntem precedați în clasamentul întocmit de Eurostat de Bulgaria (4,8%) și Grecia (4,4%, date pentru anul 2017), înaintea Croației (4%) și mult peste media UE (2,3%).

La polul opus, s-au situat Luxemburg (1,3%), Marea Britanie (1,6%), Danemarca și Austria (1,9%), ajutate de nivelul de trai mai ridicat, dar și de piețele de profil sensibil mai concurențiale.


Anul trecut, cetățenii UE au cheltuit pe comunicații ( servicii poștale, telefon și telefax ca echipamente și servicii) peste 200 de miliarde de euro sau 1,3% din PIB-ul Uniunii. România a depășit pragul de cinci miliarde de euro, față de circa trei miliarde de euro în urmă cu zece ani, fiind și țara cu cea mai mare creștere măsurată în procente de PIB (două procente, de la 2,1% din PIB 2008 la 4,1% din PIB 2018).

Pentru referință, cele mai mari creșteri consemnate de statele din urma noastră au fost de doar 0,5 puncte procentuale în cazul Lituaniei, +0,4 pp Suedia și +0,2 pp Croația.

Mai mult, tendința generală la nivelul UE pe ultimii zece ani a fost de scădere (de la 2,8% la 2,3% din PIB), cu valorile cele mai mari în Estonia (de la 3,8% la 2,5%), Olanda (-1 pp), Polonia (-1pp), Franța (-0,8 pp), Irlanda (-0,7 pp), Cehia, Portugalia și Bulgaria (toate cu – 0,6 pp).


De reținut, Estonia, cu o populație de doar 1,3 milioane locuitori apare astăzi drept cea mai avansată societate digitală pe plan mondial. Taxele pot fi plătite pe Internet în decurs de cinci minute, 99% dintre serviciile publice sunt disponibile on-line 24 de ore din 24 și aproape o treime din cetățeni votează în mediu electronic.

De unde, prin comparație cu noi, se poate vedea destul de clar cum se pot face cheltuieli mari fără rost și aplicații practice într-o țară în care există foarte mulți specialiști IT. Extrem de eficienți în mediul privat și de puțin eficienți ( ca să nu spunem altfel) la stat. Și cum se pot eficientiza masiv atât sumele cheltuite cât și rezultatele obținute în plan social și al mediului de afaceri într-o țară mai puțin vizibilă ca mari specialiști, dar mult mai bine condusă și organizată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: