sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 ianuarie, 2018

Preţurile angro de energie electrică au crescut cel mai mult în România (+52%), pe întreg parcursul trimestrului III din 2017, când au fost devenit cele mai ridicate prețuri din toată Europa Centrală și de Est, conform unui raport al Comisiei Europene – Direcţia Generală Energie – privind evoluţia pieţelor de electricitate din UE.

Pe parcursul întregului trimestru III al anului 2007, preţurile en gros de energie electrică au fost cele mai ridicate în România din întreaga regiune CEE (n.n.- Europa Centrală şi de Est), datorită în primul rând producerii de energie electrică şi nucleară inferioară celei obişnuite în ţara respectivă, chiar şi în contextul producerii de energie electrică nucleară în mod tradiţional”, se arată în raportul DG Energy, citat de Mediafax.

Comparând cu trimestrul III 2016, în al treilea trimestru al anului 2017 preţurile au crescut cel mai mult în România (52%), Slovenia şi Ungaria (ambele cu câte 41%), în timp ce Regatul Unit era singura ţară din UE în care s-a consemnat o scădere a preţurilor (-2,2%)”, se mai arată în raport.


Potrivit documentului, cea mai scumpă energie angro din UE se tranzacţionează în:

 • Grecia şi Portugalia (52,1 euro/MWh)
 • Italia (51,6 euro/MWh)
 • Ungaria (51 de euro/MWh)
 • România (50,2 euro/MWh)

Cea mai ieftină energie angro se găseşte în:

 • Norvegia (27,3 euro/MWh)
 • Luxemburg şi Germania (32,7 euro/MWh)
 • Suedia (33,6 euro/MWh)
 • Danemarca (33,7 euro/MWh).

Ca medie generală, în al treilea trimestru al anului 2017 preţurile angro de energie electrică la nivelul UE au înregistrat un grad ridicat de stabilitate şi indicatorul european de putere a fost de 38 de euro/MWh.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În luna august, preţurile la energia angro din România au fluctuat cel mai mult, atingând maximul regiunii (95 de euro/MWh) în data de 5, pentru ca în data de 15 să coboare la minimul regiunii – 18 euro/MWh, mai scrie Mediafax.


Dintre concluziile raportului DG Energy:

 • Rentabilitatea producţiei de energie electrică pe bază de cărbune şi gaze a scăzut şi mai mult în trimestrul III 2017, deoarece preţurile la cărbune şi gaze naturale, dar şi preţurile la emisiile de carbon au înregistrat o creştere constantă pe tot parcursul trimestrului
 • Deşi capacităţile instalate au crescut, producţia de energie eoliană în T3 2017 a fost moderată comparativ cu anul precedent, iar producţia de energie solară practic nu s-a schimbat
 • În unele ţări din sudul şi estul Europei, valurile de căldură din august 2017 au avut ca rezultat creşterea preţurilor la electricitate, dar nu au apărut probleme de adecvare a producţiilor.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: