România a ajuns în vârful valului 5 al epidemiei de Covid-19 și urmează în perioada imediat următoare o perioadă de stagnare sau chiar o scădere ușoară a numărului de cazuri zilnice, conform unui studiu al Facultății de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj.
„Am ajuns în vârful valului 5! Modelul nostru de previziune estimează că în cursul acestei săptămâni va începe o stagnare sau chiar o ușoară scădere a numărului de cazuri noi pe zi”, anunță cercetătorii de la UBB pe pagina de Facebook a proiectului.
Proiectul ”Covid – 19 – Romanian Economic Impact Monitor. Impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din România: date, analize și previziuni”, urmărește să arate o ”imagine comprehensivă, actualizată în timp real a situației economiei românești”.
„Obiectivul principal al proiectului constă în oferirea unui sprijin real factorilor decizionali din politica și economia românească prin realizarea și actualizarea frecventă a analizei situației generate de epidemia de COVID-19, respectiv prin oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune pentru o mai bună protejare a societății, a companiilor, a angajaților acestora, respectiv a lanțurilor de aprovizionare din economia reală”, se arată pe site-ul proiectului.
Au trecut 713 zile de la primul caz de coronavirus din România și în prezent sunt 389.568 cazuri active.
În total, până luni, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.418.779 cazuri de infectare cu noul coronavirus, 1.990.254 pacienți au fost declarați vindecați.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 era luni de 11.884. De asemenea, la ATI erau internate 1.102 de persoane, dintre care 948 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 911 sunt minori, 885 fiind internați în secții, cu 43 mai mult decât în ziua anterioară și 26 la ATI, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară.
Autoritățile raportează marți 8 februarie 2022, 36.269 de noi cazuri cu SARS-COV-2 și 193 decese, dintre care nouă anterioare intervalului de referinţă.