sâmbătă

20 aprilie, 2024

20 decembrie, 2015

sosea camp viscolÎn 2016 se vor planta doar 47 de hectare de perdele forestiere de protecție. Dacă ritmul se păstrează, România va avea nevoie de peste 16 ani pentru a finaliza cele 770 de hectare de liziere pe care și le-a propus în prima etapă pentru a împiedica blocarea autostrăzilor și drumurilor naționale din cauza zăpezilor și a viscolelor.

În mod normal, aceste “accesorii” ar fi putut fi incluse în toate contractele de construire a autostrăzilor și drumurilor naționale, mai ales că prețul lor nu înseamnă nimic pe lângă costul de milioane de euro ale unui kilometru de autostradă: un hectar de perdele forestiere ajunge la aproximativ 2.500 de euro.

România are un program național în acest domeniu încă din anul 2004, când a fost prevăzut într-un document, pentru prima dată, necesarul de împădurire de-a lungul drumurilor.


El a fost îmbunătățit în 2006, iar în 2011 s-au adus și precizările necesare pentru a putea fi expropriate terenurile pe care proprietarii nu doreau să le cedeze.

În 2014, după o iarnă în care au rămas din nou blocate sute de mașini pe autostrăzile ce traversează zonele de câmpie, la 10 aani de la demararea programului „de interes național”, Guvernul Victor Ponta a aprobat o nouă Ordonanță de Urgență, nr. 38, în care necesarul pentru perdelele de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale era fixat la 1.752 de kilometri, din care nu exista niciun kilometru.

Până la sfârșitul anului trecut, s-a reușit plantarea a 7,9 de km de perdele, pe Autostrada Soarelui, în apropiere de Fetești.

Ce s-a făcut în 2015

Anul acesta, lucrurile au înaintat aproape exclusiv la nivel de documentații, epropriere etc..


Într-un răspuns oferit cursdeguvernare.ro de către Ministerul Mediului, se spune că în 2015 au fost efectuate în cadrului programului de perdele forestiere următoarele acțiuni:

  • S-a contractat reabilitarea a 18 ha perdele forestiere de protecție împotriva înzăpezirii căilor ferate pe linia CFR 111, (din care pe 7 ha se vor realiza împăduriri integrale) autoritate contractantă fiind Garda forestieră București.
  • Au început procedurile de expropriere pentru suprafața de 40 ha perdele  forestiere de protecție a autostrăzilor A1 și A2, pentru care proprietarii nu și-au dat acordul în vederea înființării perdelelor pe terenurile deținute.
  • S-au depus documentațiile necesare obținerii numărului cadastral pentru fiecare imobil, de la OCPI, lucrările de înființare a perdelelor forestiere urmând a fi realizate în anul 2016, după finanlizarea procedurilor de expropriere.
  • S-au încheiat contracte de servicii  pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice, aferente suprafeței totale de 770 ha perdele forestiere de protecție a căilor de comunicații.

După avizarea studiilor de fezabilitate, se vor solicita proprietarilor acordurile în vederea înființării perdelelor și în funcție de răspunsul acestora:

  • se va demara procedura de expropriere prin RNP – Romsilva, în cazul în care proprietarii nu își dau acordul,  sau
  •  se vor demara procedurile de achiziție a lucrărilor de înființare a perdelelor, daca proprietarii își dau acordul.

Faptul că s-a înaintat mult cu documentațiile, nu garantează că împăduririle vor avea loc în curând.

După Hotărârea de guvern din 2004, singurul progres înregistrat timp de 10 ani a fost tot la acest capitol: în 2005 și 2006 au fost elaborate documentaţiile tehnico-economice pentru  înfiinţarea unei suprafeţe de 19.965 ha perdele forestiere de protecţie, din care 3.460 ha perdele forestiere de protecţie a căilor de comunicaţii împotriva înzăpezirii şi 16.505 ha perdele forestiere de protecţie a câmpului împotriva factorilor climatici dăunători (4.496 ha în judeţul  Teleorman, 5.006 ha în judeţul Olt, 5.000 ha în judeţul Dolj şi 2.003 ha în judeţul Mehedinţi) .

Bugetul pe 2016: 47 de hectare

Potrivit răspunsului trimis cursdeguvernare.ro de către Ministerul Mediului, pentru anul 2016 s-a prevăzut în vederea realizării perdelelor forestiere de protecție suma de 4,0 mil lei, pentru următoarele acțiuni:

  • Studii de fezabilitate pentru 770 ha
  • Contravaloarea serviciilor aferente procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică pentru o suprafață de 40 ha;
  • Plantarea a 47 ha perdele forestiere și lucrări de întreținere a plantațiilor realizate în anii anteriori pentru 31 ha.

De ce sunt necesare perdelele forestiere

  • perdelele forestiere de protecţie s-au dovedit soluţia cea mai eficientă și, spre deosebire de parazăpezi  nu pot fi furate
  • În anumite zone, vânturile ating viteze de până la 100 de km pe oră, ceea ce a dus în unele ierni la formarea pe drumuri și autostrăzi a unor troiene de zăpadă înalte și de 4 metri.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: