miercuri

24 aprilie, 2024

1 noiembrie, 2022

România trimite în Republica Moldova peste 55% din consumul de electricitate al acesteia (de 735,2 MW putere). Producția proprie a Republicii Moldova este de 263 MW, potrivit datelor de marți dimineață ale operatorului de transport și sistem Moldelectrica.

Republica Moldova a cumpărat 5.530 MWh (5,53 milioane kWh) de pe bursa română OPCOM, prin Energocom, „furnizorul central” de energie electrică al țării – anunțase, luni, vicepremierul guvernului de la Chișinău, Andrei Spînu.

Eneergocom a prelungit și contractele pentru luna noiembrie cu OMV Petrom (SNP, 50 MW consum de putere „în bandă”) și cu Nuclearelectrica (SNN, 35 MW), dar nu și contactul cu MGRES, care operează centrala de la Cuciurgani, din zona separatistă transnistreană.


Până la finalul lunii trecute, Energocom a cumpărat energie de la Hidroelectrica, la o putere de 100 MW.

Gazprom dă jumătate din gazele contractate

Criza energetică din Republica Moldova a fost amplificată odată cu oprirea importurilor din Ucraina, al cărei sistem energetic este puternic afectat de bombardamentele Rusești. Ucraina acoperea 70% din consumul Republici Moldova.

Moldelectrica a declarat stare de alertă energetică pe 21 octombrie, după oprirea livrărilor de electricitate de către Ucraina și după diminuarea considerabilă a livrărilor de la centrala de la Ciuciurgani.


Pentru diminuarea producției de electricitate, centrala de la Cuciurgani a invocat lipsa de gaz rusesc necesar.

Tot pentru luna noiembrie, „Gazprom a confirmat doar 5,7 milioane metri cubi de gaze pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului, a mai spus vicepremierul moldovean Andrei Spînu.

„Din acest volum, 3,4 milioane metri cubi pe zi se vor repartiza pentru malul drept al Nistrului și 2,3 milioane mc pe zi pentru malul stâng, regiunea transnistreană urmând să primească mai puțin cu peste 40% decât în luna octombrie”, a precizat Andrei Spînu.

De asemenea, tot luni, Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 milioane mc de gaz, rezerva strategică a Republicii Moldova ajungând la un total de circa 127 milioane metri cubi, a mai anunțat vicepremierul moldovean.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: