joi

13 iunie, 2024

13 octombrie, 2022

Hidroelectrica și compania Energocom din Republica Moldova, au semnat joi contractul prin care cea mai mare companie energetică românească va furniza electricitate la o putere de 100 MW, a anunțat ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.

„În această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova”, a precizat Virgil Popescu.

Republica Moldova s-a văzut în situația de a intra în penurie de energie electrică, după ce Ucraina, care îi livra 30% din necesar, și-a sistat exporturile, în urma avariilor produse de bombardamentele ruse asupra rețelelor sale.


Exportul de electricitate românească spre Republica Moldova a devenit posibil tehnic după ce Transelectrica (TEL), operatorul de sistem și transport din România, a devansat cu trei zile sesiunea de alocări de capacitate de transport transfrontalier.

Totodată, miercuri a fost adoptată  OUG 138/2022, care a modificat OUG nr. 119/2022 astfel încât, ”în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova” – a mai spus ministrul Energiei, pe pagina sa facebook.

Hidroelectrica produce cea mai ieftină energie electrică din România și pierde mai puțin ca urmarea impuneri prețului de 450 de lei / MWh. Prețurile cu livrare pentru ziua următoare au fost duble și triple la Bursa OPCOM.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: