sâmbătă

20 aprilie, 2024

25 noiembrie, 2020

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat miercuri, pe Facebook, semnarea unei plăți de 12 milioane de euro pentru vaccinurile anti-Covid-19 achiziționate de Comisia Europeană în numele statelor membre.

Acesta este primul avans pentru dozele de care are România.

Primele seruri pentru prevenirea bolii Covid-19 ar putea fi autorizate la sfârșitul acestui an sau cel târziu la începutul lui 2021, potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Cum va fi distribuit vaccinul anti-Covid în România


Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

În așteptarea declanșării acestei campanii fără precedent, autoritățile au pregătit planul de desfășurare.

Vaccinul va fi administrat mai întâi în spitale, pentru imunizarea personalului medical și auxiliar.

Printre primii vaccinați se vor număra și angajații unor servicii esențiale, de la instituțiile de siguranță și ordine publică și până la salariații din salubritate.


Va urma vaccinarea populației aflată în risc, adică persoane în vârstă și bolnavi cu patologii în cazul cărora îmbolnăvirea cu Covid-19 poate fi fatală.

Restul populației va fi vaccinată la locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv „drive-through”.

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre UE, a încheiat șase contracte pentru livrarea de vaccinuri împotriva coronavirusului.

UE a semnat până acum șase acorduri de achiziție în avans a vaccinurilor:

  • cu compania farmaceutică Moderna – 160 de milioane de doze
  • cu AstraZeneca, pentru vaccinurile dezvoltate împreună cu Universitatea Oxford (400 milioane de doze)
  • Johnson&Johnson – până la 400 de milioane de doze
  • Sanofi-GSK – până la 300 de milioane de doze
  • Pfizer-BioNTech – până la 300 de milioane de doze
  • cu laboratorul german CureVac – până la 405 milioane de doze.

Până acum, au fost confirmate ca fiind eficiente, după finalizarea studiilor clinice pe scară largă, produsele a trei furnizori (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca/Oxford și Moderna), ceea ce înseamnă un total de 860 de milioane de doze.

Fiecărei persoane vaaccinate i se vor administra două doze, la diferite intervale de timp, astfel încât ar putea beneficia de dozele respective 430 de milioane de europeni.

În cazul vaccinului Oxford/AstraZeneca, însă, cele două inoculări se vor face cu o jumătate de doză, inițial, și o doză întreagă la rapel, pentru o eficacitate de 90%. Ceea ce înseamnă că vor fi 266 de milioane de beneficiari.

Totalul persoanelor ce vor avea acces la aceste trei soluții va fi, astfel, de 230 plus 266, adică aproape 500 de milioane de europeni.

Achiziția este făcută de Comisia Europeană, în numele statelor membre, iar livrarea către fiecare țară se va face în baza unei formule ce ține cont de populație și alți indicatori. Formula va fi aplicată pentru fiecare lot de vaccinuri primit.

Pentru a face imposibilă o epidemie este nevoie de vaccinarea a cel puțin 70% din populație.

Senator: România va dona Moldovei vaccinuri anti-Covid

România va dona Republicii Moldova o parte din vaccinurile împotriva COVID-19 pe care le va primi de la Uniunea Europeană, conform unui anunț postat pe pagina PNL Diaspora și care îl citează pe Viorel Badea, președinte al organizației.

„Așa cum știți, Uniunea Europeană a contractat o primă tranșă de 30 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, România urmând sa beneficieze de 4% din totalul acestor doze. Din cantitatea care revine țării noastre, guvernul liberal a decis să doneze o parte Basarabiei. Numai împreună, uniți, putem trece peste această provocare!”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: