joi

28 martie, 2024

30 iunie, 2011

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că diminuarea terenului arabil cu 1,2 milioane de hectare în ultimulm deceniu este cauzată de construcţii.

”Scoaterea din circuitul agricol în vederea construirii” – este explicaţia secretarului de stat.

”Impactul este că se vede că tot timpul lucrăm cu cifre eronate”, ne-a mai spus el.


Potrivit secretarului de stat, la cei 1,2 milioane de hectare de teren arabil scoşi din circuitul agrocil se adaugă până la 500.000 de hectare nelucrate sau lucrate de proprietari acre deţin sub un hectar.

Suprafaţa arabilă a României s-a redus cu 1,2 milioane de hectare în mai puţin de 10 ani, ajungând la 8,1-8,2 milioane de hectare, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabară, care a consultat cifre neoficiale rezultate din Recensământ General Agricol.

”Nu mai putem discuta de o suprafaţă de 9,4 milioane de hectare de teren arabil ci de numai 8,1-8,2 milioane hectare. Vedem astfel că în ultimii 10 ani suprafaţa arabilă a României s-a redus cu aproape 1,2 milioane de hectare. Anul acesta suprafaţa nelucrată a scăzut sub un milion de hectare, deşi mai sunt judeţe în partea de vest a ţării care înregistrează suprafeţe mari de terenuri nelucrate. Ne gândim la toate suprafeţele de terenuri care pot stimula atragerea spre sectorul productiv. Există la ora actuală o piaţă în formare, fie pentru cumpărare, fie pentru concesionare şi din acest motiv lucrăm la un proiect de lege care se suprapune şi peste sistemul de comasare a terenurilor, prin care urmărim acordarea unei rente sau a unei prime de arendare”, a spus Tabără.

De asemenea, numărul explotaţiilor agricole din România a scăzut cu 600.000, din anul 2002 până în 2010, când s-au înregistrat 3,856 milioane, din care doar 31.000 sunt cu personalitate juridică.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: