vineri

12 iulie, 2024

8 septembrie, 2023

România a depus vineri la Bruxelles o cerere de modificare a PNRR și adăugarea unui nou capitol privind programul RePowerEU, pentru sporirea independenței stratregice a Uniunii prin diversificarea aprovizionării cu energie şi prin sporirea independenţei şi a securităţii aprovizionării cu energie a UE.

„Astăzi, România a transmis Comisiei o cerere de modificare a planului său de redresare și reziliență, la care dorește să adauge și un capitol REPowerEU”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Modificarea planului propus de România presupune eliminarea a patru investiții din planul inițial și modificarea a aproximativ 70 de măsuri.


Capitolul privind REPowerEU propus de România acoperă două noi reforme şi şase noi investiţii, precum şi o măsură extinsă care figura deja în PNRR, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Reformele şi investiţiile din capitolul privind REPowerEU au legătură cu majorarea producţiei de energie verde, de îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirilor şi de consolidare a competenţelor mâinii de lucru în domeniul producţiei de energie verde.

Modificarea PNRR-ului propusă de România prevede eliminarea a patru investiţii din planul iniţial şi modificarea a aproximativ 70 de măsuri. Comisia va evalua acum dacă planul modificat îndeplineşte toate criteriile de evaluare prevăzute în regulamentul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă.

Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat major perspectivele macro-economice, în urma apariției unei noi crize cu efecte deosebite în plan energetic, dar și în plan agroalimentar, inclusiv în lanțurile de aprovizionare și în schimburile comerciale. Ca răspuns la aceste dificultăți și perturbări de pe piața energiei, Comisia Europenă a inițiat REPowerEU, un plan menit să asigure independența Europei față de combustibilii fosili din Rusia până în 2030.


Dacă evaluarea Comisiei va fi pozitivă, ea va prezenta o propunere de modificare a deciziei de execuţie a Consiliului pentru a ţine cont de modificările aduse planului românesc. Ulterior, statele membre vor avea la dispoziţie patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei.

REPowerEU aduce României o finanţare nouă de 1.440.391.220 de euro, din care 1.397.228.597 euro – alocare RePowerEU, şi 43.162.623 de euro – rezerva de ajustare la Brexit pentru investiţii strategice în domeniul-cheie al siguranţei energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producţie şi stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: